Ušetřete s alternativními operátory

31.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Patří účet na pevnou linku k významnějším položkám ve vašem rozpočtu? Pak si určitě nenechte ujít dnešní fintrik, který porovnává ceny služeb alternativních operátorů.

Téma týdne: Telefonujte levněji

Máte doma pevnou linku? I přesto, že mobilní telefony svoji funkčností už překonaly klasické telefony, většina domácností stále tento způsob komunikace používá. Důvody mohou být různé. Hlavně starší lidé se nechtějí učit nové věci a tak sofistikovaná věcička jako mobil jim přijde jako nepřekonatelný technický zázrak. Pokud k tomu přičteme stále menší velikost a písmenka ve stylu „mravenci na pochodu“ – je jejích volba jasná. V případě, že na připojení k internetu používáte modem, je telefon doma pro vás také nutností.

Při zmínce pevná linka se nám automaticky vybaví Český Telecom. Víte ale, že se dovoláte i pomoci jiných společností? Alternativní operátoři jsou telekomunikační firmy poskytující hlasové služby na základě licence udělené Českým telekomunikačním úřadem.

Většina alternativních operátorů ovšem poskytuje služby pouze firmám. Důvodem jsou velké počty provolaných minut. Domácnosti si ale také přijdou na své. Dneska se soustředíme na služby tří společností, které už delší dobu působí na českém telekomunikačním trhu.

Základní charakteristiky

U všech alternativních operátorů můžeme vysledovat několik společných charakteristik. Nejdůležitější, co by měl vědět každý zákazník je fakt, že musí být vlastníkem telefonní linky od Českého Telecomu a nesmí mít tarifní program HOME MINI. Z toho logicky vyplývá, že zůstává zachováno vaše původní telefonní číslo. Dále si můžete vybrat možnost pevné volby operátora, při které nebudete muset vytáčet žádné předčíslí a všechny vaše hovory půjdou přes alternativního operátora.

TELE2

TELE2 Česká republika je součástí švédské skupiny TELE2 AB. Jedná se o předního poskytovatele telekomunikačních služeb v oblasti pevných linek, mobilních telefonů a internetových služeb. Ve 24 evropských zemí využívá služby skupiny TELE2 AB 25 miliónů zákazníků. Mezi základní výhody využívání služeb patří zejména nižší cena, žádné měsíční ani registrační poplatky.

TISCALI CALL

Dalším alternativním operátorem je TISCALI. TISCALI CALL je služba založená na pevné volbě operátora, jejíž hlavní výhodou je úspora telefonních poplatků. Pokud se rozhodnete objednat si tuto službu musíte zaplatit aktivační poplatek ve výši 250 Kč.

CONTACTEL DUO

Společnost CONTACTEL se na českém trhu profiluje jako alternativní operátor především pro podnikové zákazníky. I přesto poskytuji službu CONTACTEL DUO, která je určena i domácnostem, které chtějí okamžitě a výrazně snížit telekomunikační náklady. Dle vašich potřeb si můžete vybrat ze tří cenových programů.

  Tabulka: Ceny hovorů alternativních operátorů

/>
Tele2 Tiscali Contactel
Místní špička 1,25 1,31 1,27
mimo špičku 0,69 0,63
víkendy 0,56 0,63
Dálková špička 1,89 1,84 1,27
mimo špičku 0,95 0,95
víkendy 0,69 0,68
Mezinárodní Německo 3,40 3,33 3,44
USA 3,89 4,17 4,66
Mobil 5,39 4,95 4,95

Fintrik na závěr

Pokud se rozhodnete pro pevnou volbu operátora, nezapomínejte na volné minuty, které vám poskytuje Český Telecom. Zeptejte se vašeho poskytovatele, přes kterou předvolbu můžete tyto minuty provolat.

Zdroj: internetové stránky TELE2, Contactel, Tiscali

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky