Zetor: Zemědělci si dopřávají luxus

29.08.2005 | , Zetor
Tiskové zprávy


Společnost Zetor, a.s., největší výrobce traktorové techniky v rámci nových členských zemí Evropské unie, prodává stále více traktorů s nadstandardním vybavením. Nový traktor je možné vybavit klimatizací, přehrávačem na CD, vyhřívanými zrcátky nebo nastavitelným volantem.

V prvním pololetí prodal brněnský Zetor 2 483 traktorů, přičemž největší zájem je o modelové řady Proxima a Forterra. Více než 80 % produkce směřovalo na trhy zemí Evropské unie – především k odběratelům traktorů Zetor ve Velké Británii, Polsku a Beneluxu; mimo EU pak do USA. V krátkodobém horizontu plánuje společnost Zetor zvýšit roční produkci až na 10 tisíc traktorů.

Téměř 30 % traktorů vyrobených v prvním pololetí roku 2005 bylo na přání zákazníků vybaveno klimatizací a přibližně každý čtvrtý vyrobený traktor má přípravu na zabudování radiopřehrávače. Traktory Zetor jsou standardně také vyráběny s vyhřívaným zadním sklem a vyhřívanými vnějšími zrcátky. Cena modelu Forterra v nejvyšší možné výbavě je 1 200 000 Kč, na zahraničních trzích oblíbená Proxima stojí v nejlepším provedení 926 000 Kč.

V minulém roce se nám podařilo úspěšně expandovat na severoamerické trhy; v Polsku jsou naše traktory nejprodávanější značkou a v srpnu jsme začali prodávat traktory v Turecku. Stále však chceme získat zpět trhy, které společnost Zetor ztratila po roce 1989“, říká Vojtech Pánik, výkonný ředitel společnosti Zetor. V roce 2004 společnost Zetor vyrobila 5 419 traktorů a v krátkodobém horizontu chce díky novému transformovanému areálu Zetor New vyrábět 10 - 15 tisíc traktorů ročně.

Zákaznicky oblíbeným je hlavně model Proxima. Tento nástupce legendárního typu Zetor Super byl uveden na trh v květnu 2004 a primární uplatnění nachází především na trzích v zemích EU a v USA. Traktory Proxima patří svými technickými parametry mezi absolutní špičku traktorů střední výkonové kategorie. Splňují nejpřísnější předpisy pro ochranu životního prostředí a úroveň emisí a plně konkurují ostatním světovým výrobcům traktorů.

S traktory Zetor je možné se seznámit na 36. ročníku výstavy Země živitelka, která probíhá až do 31. srpna v Českých Budějovicích. V roce 2004 získal traktor Proxima v Českých Budějovicích prestižní ocenění Zlatý klas 2004 a Zlatý kosák 2004.

Ekonomické informace o společnosti Zetor, a.s.:

Společnost Zetor dlouhodobě vykazuje dobré výsledky hospodaření. V roce 2004 skončilo hospodaření s provozním ziskem ve výši 260 milionů Kč a s celkovými tržbami ve výši 2,981 miliardy Kč. Celkově skončil výsledek hospodaření společnosti v roce 2004 ziskem ve výši 57 milionů Kč, což je o 111 % více oproti původnímu plánu. Společnost těmito výsledky pokračuje v trendu úspěšného hospodaření a rozvoje prodejních aktivit nastartovaném po příchodu nového vlastníka – společnosti HTC holding.

  • V podnikatelském plánu pro rok 2005 společnost předpokládá prodej celkem 6 200 traktorů.
  • Tržby společnosti by měly v roce 2005 dosáhnout 3,416 miliardy Kč.
  • Zisk společnosti by měl za rok 2005 dosáhnout hodnoty téměř 87 milionů Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy