SFDI získal Rating společnosti CRA RATING AGENCY

06.09.2005 | , SFDI
Tiskové zprávy


Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) dnes obdržel Rating, který zpracovala ratingová společnost CRA RATING AGENCY. CRA posoudila dosavadní hospodaření SFDI s tím, že SFDI je dostatečně schopen dostát svým splatným finančním závazkům a finančním závazkům v dlouhodobém časovém horizontu a proto byl fondu udělen krátkodobý CRA Rating na úrovni czP-1 a dlouhodobý CRA Rating na úrovni A+  / czAaa.

CRA na základě získaných poznatků zhodnotila schopnost SFDI dostát všem závazkům vyplývajícím z předmětu jeho činnosti a nadále pozitivně hodnotí například na státním rozpočtu ČR nezávislou výši dosahovaných daňových příjmů převáděných do rozpočtu SFDI, systémové a smluvní ošetření pravidel při přidělování finančních prostředků smluvním protistranám či řízení cash-flow,“ uvedl Ing. Pavel Švagr, ředitel SFDI. Dodal, že dalšími klady SFDI jsou podle hodnotící agentury dosavadní silná likvidní pozice, kontrola užití rozdělených zdrojů a efektivita při rozdělování svých finančních zdrojů. „CRA kladně hodnotí i náš nově zavedený způsob předfinancování akcí spolufinancovaných z fondů Evropské unie,“ řekl Ing. Švagr.

Strategie činnosti SFDI je v zásadě ovlivněna prioritami vlády ČR, což vyplývá z postavení SFDI jako právnické osoby podřízené Ministerstvu dopravy ČR. Vzhledem ke své jedinečnosti je SFDI klíčovou institucí v rozvoji dopravních sítí na území České republiky. Vzhledem k tomu, že ČR se stala členem EU a je  začleněna do transevropské dopravní sítě je společným záměrem dotčených zemí vytvoření kvalitní dopravní sítě. Z toho vyplývá povinnost ČR od roku 2005 navýšit finanční prostředky potřebné na kofinancování investičních akcí z fondů EU. 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy