České firmy si poprvé mohou půjčit na certifikaci ISO

06.09.2005 | , ČSOB
Tiskové zprávy


ČSOB se jako první česká banka rozhodla podpořit konkurence-schopnost malých a středních podnikatelů tím, že jim usnadní získání certifikace ISO. Nyní firmy mohou získat za zajímavých podmínek půjčku až 1 milion korun se zajištěním pouze biankosměnkou na financování nákladů služeb poradenských a certifikačních společností spojených se získáním ISO 9001 a ISO 14001.

Podle dostupných údajů nemá certifikát ISO více než 70 % malých a středních podniků. Certifikace ISO je přitom čím dál častěji vyžadována v tendrech o české i evropské veřejné zakázky a také od subdodavatelů firem, které výběrová řízení vyhrály,“ uvedl Aleš Pospíšil, ředitel bankovnictví pro malé a střední podniky ČSOB. Podle něj nejsou firmy, které certifikát ISO nemají, na jednotném evropském trhu konkurenceschopné.

Dosud velká finanční náročnost certifikačního procesu mnoha menším firmám znemožňovala potřebný dokument získat. „Díky našemu speciálnímu úvěrovému produktu teď certifikaci může získat mnohem více společností,“ doplnil Aleš Pospíšil. Úvěr mohou využít jak právnické osobnosti, tedy různé firmy a společnosti, tak i fyzické osoby – podnikatelé. Sazby jsou fixní nebo pohyblivé s pravidelnou fixací na bázi měsíční, tří či šesti měsíční sazby na mezibankovním trhu (PRIBOR).

Hospodářská komora Praha pro firmy do 39 zaměstnanců připravila v rámci projektu Pomáhejme sami sobě produkt, který umožní malým a středním podnikům získat za bezkonkurenčně výhodných podmínek certifikáty ISO. Doporučená cena produktu je maximálně 199 000,- Kč včetně daně z přidané hodnoty (jedná se o čistou cenu). Tato částka zahrnuje poradenství při zavádění systému řízení jakosti ISO 9001 nebo ISO 14001 a také certifikaci akreditovaným certifikačním orgánem.

Tento produkt HK Praha mohou firmy profinancovat půjčkou od ČSOB za předpokladu, že požádají o Rating na kterémkoliv kontaktním místě HK Praha a zároveň dají souhlas se zveřejněním svého ratingu pro banku.


PODMÍNKY ČERPÁNÍ ÚVĚRU NA ISO
Čerpání úvěru je možné poté, co klient předloží smlouvy, uzavřené se společností s akreditací certifikační organizace pro normy ISO a také faktury za poskytnuté služby vystavená certifikační organizací. Úvěr však musí použít nejpozději do jednoho roku od podpisu úvěrové smlouvy. Uznatelnými náklady pro získání příspěvku jsou náklady na poskytnutí poradenských služeb externími konzultanty, které nemají povahu trvalých nebo opakujících se činností nebo které se nevztahují k obvyklým provozním výdajům podniku a byly poskytnuty v souvislosti s přípravou na získání certifikátu. Maximální výše úvěru je jeden milion korun. Pro mnohé menší podniky je zásadní, že k zajištění tohoto úvěru postačí pouze biankosměnka

Přijímání žádostí o úvěr není časově omezeno, projekt bude fungovat dlouhodobě. Klient jednorázově uhradí 2000 korun, měsíční poplatek za správu úvěru činí 250 korun.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy