Pod plachtami energetické aliance do Smyrny

07.09.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Agentura CzechTrade bude mezi 8. až 18.9.2005 prezentovat možnosti českých firem v oblasti dodávek v energetice a exportní možnosti českých firem v sektoru alternativních zdrojů energie na 74. mezinárodním veletrhu v tureckém Izmiru (dříve slavný starověký přístav Smyrna).

Firmy z České republiky se tureckým partnerům představí na stánku agentury CzechTrade, přičemž sázka na environmentálně šetrné zdroje energie není náhodná. Právě sektor alternativních zdrojů představuje v současností jeden z hlavních směrů, kam turecké státní řídící orgány hodlají směrovat podnikatelské aktivity zahraničních i domácích investorů. CzechTrade inicioval vznik exportní aliance v oblasti energetických zařízení pod názvem „Czech Power Team", která již rozjela aktivity v různých státech světa.  Její členové se také nemalou měrou podílí na rekonstrukci elektrárny Sóma v Turecku, jejímž provozovatelem je turecká Státní energetická organizace EUAS.

Na stánek CzechTrade jsme pozvali přestavitele tureckého Ministerstva energetiky, turecké Státní energetické společnosti EUAS i vedení elektrárny Sóma. Chceme,  aby naše zúčastněné firmy mohly projednat i svou další participaci na rekonstrukcích stávajících zařízení,“ říká generální ředitelka agentury CzechTrade Jitka Hanzlíčková. „Tím ale naše aktivity zde zdaleka nekončí. Vedle známých energetických gigantů chceme podpořit i malé a střední české firmy, pro které je Turecko velmi nadějným trhem a to pak zejména v oblasti rozjíždějících se „zelených“ technologií,“ dodává dále Hanzlíčková.

Společná účast nejvýznamnějších českých firem v oblasti zařízení pro energetický průmysl na 74. Mezinárodním izmirském veletrhu může sloužit i jako příklad toho, že podniky které si i svým způsobem konkurují, zejména na zahraničních trzích, mohou najít společnou platformu a spojit síly při svých aktivitách mimo území republiky. „K tomuto úsilí samozřejmě CzechTrade aktivně přispívá a podporuje všemi možnými prostředky. Podobné společné akce českých podniků v zahraniční mohou připravit půdu pro české exportéry na místních trzích ve formě získávání nových zakázek,“ říká Miroslav Kelnar, vedoucí kanceláře CzechTrade v tureckém Istanbulu.

CzechTrade se snaží podnikům nabízet svoje služby ve všech výrobních a exportních oblastech, kde existuje reálná šance na proniknutí na zahraniční trh. Vedle toho poskytuje podporu podnikům, které mají na tomto trhu již své aktivity, které si hodlají udržet a nebo dále rozšiřovat. Právě oblast energetiky patří v Turecku mezi oblasti ekonomiky, kde české firmy mohou navázat na předchozí aktivity českých dodavatelů a založit své vztahy s místním partnerem na vynikající prestiži, získané českými exportéry v předchozích obdobích. Vývoz energetických celků a zařízení patří mezi klasické vývozní komodity české ekonomiky a tuzemské firmy by měly pokračovat v této dobré tradici a spojit vzájemně síly k získání nových exportních příležitostí. Společná účast na 74. izmirském veletrhu reprezentuje jednotu českých firem a je důkazem, že spolupráce českých podniků znásobuje šance na úspěch každého z nich.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy