Buďte u pohovoru úspěšní!

06.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Téměř každý z nás si jistě už někdy v životě hledal práci a prošel tak i pohovorem. Tento první osobní kontakt s potenciálním zaměstnavatelem patří mezi nejdůležitější. Základní pravidla, které byste měli znát vám právě přinášíme.

Téma týdne: Hledáme si novou práci

Skvělých pracovních příležitostí, zejména v menších městech, bývá jak šafránu. Jestliže se ale již objeví, pak se o něj zajímá mnoho uchazečů. Prvním důležitým krokem je samozřejmě mít dokonale vypracovaný životopis a průvodní dopis. Jestliže se dostanete mezi vyvolené, kteří budou pozváni na pohovor, pak se na něj důkladně připravte. 

Základní pravidla, která byste měli znát a při pohovoru je dodržet:

Oblečení
„Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka…“ Tato slova platí i zde. Velmi důležité je zapůsobit nejen se svými znalostmi, ale také vzhledem.

Včasný příchod
I zde platí, že je lepší přijít o pět minut dříve, než o pět minut později. Proto je dobré si předem naplánovat cestu, abyste nepřišli se zpožděním. Jestliže ale taková situace nastane, pak se nezapomeňte včas telefonicky omluvit.

Příprava
Na pohovor se dopředu důkladně připravte. Je důležité znát základní údaje o společnosti a o pozici, na kterou se hlásíte. Také není na škodu vymyslet si dopředu otázky, k jejichž položení budete v průběhu pohovoru jistě vyzvání.

Přirozené chování
Buďte při pohovoru sami sebou! Na jednu stranu byste neměli působit jako „stydlínci“ a na druhou ani příliš sebevědomě. Důležité je, abyste působili klidně a vyrovnaně. Vaše vystupování je velmi důležité!!!

Otázky a odpovědi
Celý pohovor má vést zástupce firmy (tím se rozumí i jeho ukončení). Vy byste měli být aktivní až po jeho vybídnutí. Na položené otázky odpovídejte vždy pravdivě a stručně. Tím se samozřejmě nemyslí pouze „ano“, „ne“ či „nevím“. Pro vaše dotazy by vám měl být vyhraněn prostor ke konci rozhovoru. Jestliže ale budete mít otázky ke konkrétní diskutované oblasti, nebojte se je položit.

Na závěr pár rad, které nepotřebují komentáře:

  • vypněte si mobilní telefon
  • nežvýkejte
  • nechovejte se nadřazeně

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky