Společnosti J&T Group byl poskytnut úvěr ve výši 2,35 mld. korun

17.10.2005 | , Mather Public Relations, s.r.o.
Tiskové zprávy


Společnosti Czech Energy Holding a.s. (člen skupiny J&T) byl poskytnut syndikovaný úvěr v celkové výši 2,35 mld. Kč na akvizici většinového podílu ve společnosti United Energy a.s. – což je významný a nezávislý výrobce elektřiny a tepla.

Bank Austria Creditanstalt spolu s HVB Bank Czech Republic vystupovala u tohoto úvěru jako pověřený vedoucí aranžér. Úvěr byl úspěšně syndikován bankám působícím na českém trhu. Na transakci se v pozici aranžérů podílely Calyon Bank Czech Republic, a.s., Citibank a.s. a Československá obchodní banka, a.s.

Společnost Czech Energy Holding a.s. byla založena skupinou J&T výhradně za účelem akvizice společnosti United Energy a.s. Společnost získala 85,16% podíl v United Energy a.s. od jejího předchozího majitele, společnosti Horizon Energy Development B.V. Kupní cena byla zaplacena 18.7.2005.


Skupina J&T působí ve finanční oblasti již více než deset let, svou činnost zahájila v r. 1993 na Slovensku. Skupina postupně rozšiřovala rozsah svých aktivit a v r. 1996 expandovala do České republiky.  Skupina J&T se od začátku zaměřuje na poskytování komplexních služeb v privátním a investičním bankovnictví, financování výstavby nemovitostí a správu fondů. Kromě toho působí skupina jako strategický investor v sektoru průmyslu, kde se soustřeďuje na energetiku a strojírenství a drží většinové podíly v mnoha průmyslových podnicích.


Společnost United Energy a.s. sídlící v Mostě – Komořanech je jedním z předních nezávislých výrobců energie v České republice, s instalovaným výkonem 236 MWe. S instalovaným výkonem 761 MWt je zároveň významným producentem tepla. Dodává teplo pro Most, Litvínov, Chomutov, Teplice, Litoměřice, Louny, Mimoň a další města a vesnice v severočeském kraji. Společnost má také 70% podíl v Teplárně Liberec. V roce 2004 vykázala United Energy a.s. konsolidovaný obrat přibl. 2,74 mld. CZK a její čistý zisk činil 263 mil. CZK. 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy