Ušetřete na daních s „penzijkem“

26.10.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rozčiluje vás výše daní, kterou každoročně platíte? Hledáte možnost, jak tuto částku „poupravit“? Můžete se rozhodnout pro penzijní připojištění. Základ daně si snížíte až o 12 000 korun.

Konec roku se nám neodvratně blíží. V tomto období se starosti ohledně snižování daňových povinností stávají aktuálnějšími. Jedním ze způsobů jak docílit nižších plateb do státního rozpočtu je sjednání některého z finančních produktů, které jsou státem zvýhodněny.

Produktem poskytující daňové úlevy je i penzijní připojištění. Nárok na daňovou úlevu získává klient, který za zdaňovací období zaplatí více než 6000 Kč. Důležité je vědět, že si od základu daně můžeme odečíst pouze to, co uhradíme nad tuto částku. Pokud ročně zaplatíme na penzijní připojištění částku 7000 Kč, můžeme si odečíst pouze 1000 Kč. Pozor ovšem na maximální povolenou hranici, která činí 12 000 Kč. Jestliže se rozhodnete pro maximální využití daňových úlev, měli byste zvolit měsíční platbu ve výši 1500 Kč.

Obáváte-li se toho, že na vás v případě uplatnění daňových úlev čeká složitá procedura, můžete být v klidu. Zapomeňte na dlouhé fronty na finančních úřadech. Samotný postup by měl probíhat následovně. Po skončení kalendářního roku penzijní fond automaticky zašle potvrzení o výši zaplacených příspěvků spolu s návodem, jak v tomto případě postupovat. Potvrzení by měl klient obdržet poštou v první polovině měsíce února. Dobrou zprávou pro zaměstnance je i to, že nemusí vyplňovat daňové přiznání sami. Odpočet za klienta může uplatnit zaměstnavatel. V tomto případě vám postačí, když na mzdovou účtárnu donesete potvrzení o výši zaplacených příspěvků. V prvním roce sjednání připojištění je nutné přiložit i samotnou smlouvu o penzijním připojištění.

Občas se stává, že si lidé pletou odpočet od základu daně a snížení samotné daně. Základem daně rozumíme částku, kterou získáme sečtením příjmů a odečtením prokazatelných výdajů za zdaňovací období (kalendářní rok). Daný základ daně se následně snižuje o nezdanitelné částky a odečitatelné položky (mezi které patří i platby na penzijní připojištění). Získaná částka se pak vynásobí příslušnou daňovou sazbou a výsledkem je konečná daňová povinnost. Vzhledem k progresivní daňové sazbě je proto těžké určit o kolik si přesně snížíte daně tím, že si budete tímto způsobem přispívat na budoucí penzi. Záleží to především na výši vašeho základu daně. Pokud jste zaměstnanec k výpočtu doporučujeme využít náš mzdový kalkulátor, který ve své rozšířené verzi zohledňuje i platbu na penzijní připojištění.

Penzijního připojištění se netýkají pouze daňové úlevy, ale také samotné zdanění výnosů z hospodaření penzijních fondů. Ve fázi placení příspěvků nedochází k žádným platbám daní. K daňovým povinnostem se dostaneme až v okamžiku výplaty prostředků. Výše zdanění záleží na zvolené formě výplaty peněz. V případě, že zvolíme výplatu formou pravidelně vyplácené penze, budeme muset zdanit pouze veškeré připsané výnosy. Ty budou zdaněny srážkovou daní 15 %. V případě jednorázového vyrovnání, jsou zdaňované nejen výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele, a to stejnou sazbou daně. Pokud se rozhodnete bojkotovat stanovená pravidla a rozhodnete se pro odbytné, nepřijdete pouze o státní příspěvky, ale zaplatíte i vyšší sazbu daně, a to 25%.

/>/>
Penzijní fond Připsané výnosy 2004 Sjednat smlouvu
Allianz PF 3,00 %
CSLP PF 3,11 % zde
ČSOB PF Progres 5,30 %
ČSOB PF Stabilita 4,30 % zde
Generali PF 3,00 % zde
Hornický PF Ostrava 3,10 %
ING PF 2,46 % zde
PF České pojišťovny 3,50 % zde
PF České spořitelny 3,75 % zde
PF Komerční banky 3,50 % zde
Zemský PF 4,38 %

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY