Česká pošta posunula termín plateb SIPO, ČT se to nelíbí

26.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. října (ČTK) - České televizi se nelíbí, že Česká pošta posunula termín splatnosti sdruženého inkasa SIPO o deset dní z původního na 25. z původního 15. dne v měsíci. Podle zákona je ovšem 15. den v měsíci poslední termín pro zaplacení koncesionářských poplatků. Nyní se tak může stát, že lidé platící SIPO později budou vedeni jako dlužníci.

"ČT s tímto krokem nesouhlasí. Změnou splatnosti SIPO se totiž tisíce poplatníků, kteří zaplatí v období po 15. dni v měsíci, dostávají bez svého zavinění do postavení dlužníků," uvedl generální ředitel ČT Jiří Janeček, který o postoji ČT informoval generálního ředitele České pošty Karla Kratinu. Vyjádření pošty se nepodařilo zjistit.

Česká pošta od října změnila splatnost složenek soustředěného inkasa plateb obyvatelstva, tzv. SIPO a lidé je budou dostávat o několik dní později. Zatímco dosud musel zákazník SIPO zaplatit mezi 1. a 15. dnem v měsíci, nově to bude mezi 7. a 25. dnem. Firma si od změny slibuje zkvalitnění služeb pro plátce i pro firmy, pro které platby vybírá. SIPO v současnosti využívá kolem 4,1 milionu plátců, kteří každý měsíc zaplatí kolem 8,1 miliardy korun.

Na krok pošty reagovalo více firem, například provozovatel kabelové sítě Karneval. Podle zástupců firmy vyvolalo opatření pošty a také nová grafická podoba složenek vlnu dotazů klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK