Na mítinku k novele zákoníku práce se v Ostravě sešlo na 400 lidí

26.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 26. října (ČTK) - Zhruba 400 odborářů z celého Moravskoslezského kraje se sešlo na mítinku proti omezování práv zaměstnanců, který v konferenčním sále ostravského výstaviště Černá louka uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Akce měla objasnit současný stav zákoníku práce a byla první ze série pěti mítinků v republice, které předcházejí listopadové demonstraci odborů v Praze.

"Současný zákoník práce je v souladu s právy EU, ale není v souladu s listinou práv a svobod, tedy s ústavou, protože neumožňuje, aby se mohlo sjednávat to, co zákon umožňuje, a brání svobodnému kolektivnímu vyjednávání," řekl odborářům šéf ČMKOS Milan Štěch. Větší prostor pro kolektivní vyjednávání podle něj zajistí nový moderní zákoník práce, který současnou úroveň ochrany zaměstnanců zachová a otevře prostor pro větší smluvní volnost především v kolektivním vyjednávání.

Nový zákoník práce vláda schválila proti vůli lidovců, prošel už prvním čtením ve sněmovně. Odbory návrh pracovního kodexu podporují, představitelé zaměstnavatelů s ním nesouhlasí. Kvůli přijetí nynějšího návrhu zákoníku práce a proti omezování zaměstnaneckých práv svolávají ČMKOS spolu s Asociací samostatných odborů na 26. listopadu do Prahy demonstraci. Další regionální mítinky odborů se v listopadu uskuteční v Brně, Plzni, Ústí nad Labem a Hradci Králové.

Štěch odborářům v Ostravě vysvětloval, jaké změny se snaží zaměstnavatelé prosadit do nového zákoníku a jaké k němu mají výhrady. Zaměstnavatelé podle něj prosazují například snížení ochrany zaměstnanců, chtějí umožnit propuštění lidí bez udání důvodu a prodloužit zkušební dobu na jeden rok. Podle Štěcha je nový zákoník liberální i více přehledný. Pravomoci odborů novou normou nebudou posíleny, zdůraznil.

"Zákoník práce tak jak byl připraven vládou a projednáván s odbory, je podle nás dobrým návrhem, který nezhorší postavení zaměstnanců, dá větší prostor pro kolektivní vyjednávání a může být základem pro éru našich dětí. Zákoník práce není přežitkem a bylo by chybou, kdybychom jej prohráli," řekl.

Odboráři na ostravském mítinku seděli za stoly, tři z nich drželi transparenty s texty "Protestujeme proti oklešťování práv odborářů" a "Protestujeme proti zhoršování a omezování práv odborů". Poslední transparent žádal objasnění současného stavu zákoníku práce. Do Ostravy přijeli i odboráři z mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Účastníci mítinku zaplnili celý konferenční sál výstaviště a na některé ani nezbyly židle.

Mezi přítomnými byli i odboráři z Hutních montáží Ostrava. "Přišel jsem proto, abych podpořil zákoník práce a nenechal se připravit o svá základní práva," řekl odborář z firmy. Šéf odborů Hutních montáží Ostrava Vladimír Jurošek potvrdil, že odboráři této firmy nebudou chybět ani na demonstraci v Praze. "Máme přes 400 odborářů a klíč jedna ku deseti, takže určitě minimálně 40 odborářů nás pojede," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK