EP chce společnou přistěhovaleckou politiku

27.10.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament po vášnivých politických debatách schválil podnět k evropské politice v oblasti ekonomicky motivovaného přistěhovalectví. Pro zprávu Ewy KLAMTOVÉ (EPP-ED, DE) z Výboru EP pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci hlasovalo 259 europoslanců, proti 85 a 176 se hlasování zdrželo.

Nejspornějšími body byla regulace přistěhovalectví pomocí "Zelených karet" a občanská práva přistěhovalců. Parlament tak definoval svůj postoj v této oblasti.

Znění schválené výborem se přitom natolik lišilo od původního návrhu předkladatelky, že poslanci z klubu Evropské lidové strany-Evropských demokratů (EPP-ED) odmítli podnět podpořit, a proto se při závěrečném hlasování zdrželi. Konzervativci na rozdíl od liberálních, socialistických a Zelených poslanců naléhali, aby klíčové body přistěhovalecké politiky zůstaly v kompetenci národních vlád.
 
Pozitivní přínos imigrace
Přistěhovalci přispívají k prosperitě členských států, pozitivně ovlivňují pracovní trh, a proto je nutná jejich integrace, zdůrazňuje Parlament, který zprávou reaguje na Zelenou knihu Evropské komise o ekonomickém přistěhovalectví.
 
Vytvořením společné přistěhovalecké politiky chtějí poslanci "zabránit vykořisťování (nelegálních) přistěhovalců". Řízené přistěhovalectví nicméně zpráva označuje jen za "částečné řešení" demografických problémů a ekonomických potíží. Evropský pracovní trh je podle poslanců třeba oživit inovací a podporou zaměstnanosti starších lidí.
 
Stejná práva přistěhovalcům
Parlament zároveň požaduje, aby přistěhovalcům byla přiznána stejná práva jako občanům EU, včetně práva účasti v regionálních volbách a ve volbách do EP - "v rámci lepšího sociálního a politického začlenění pracovníků z řad přistěhovalců pobývajících souvisle nejméně pět let v Evropské unii".
 
Ne Zelené kartě
Sporným bodem bylo i zavedení Zelené karty. Označit ji za vhodný způsob regulace legálního ekonomického přistěhovalectví většina poslanců v plénu odmítla. Parlament nicméně podpořil vytvoření administrativního postupu, kdy by se uchazečům vydávalo pracovní povolení i povolení k pobytu. Na uchazeče ze třetích zemí se to však má vztahovat jen u konkrétních pracovních příležitostí.
 
Poslanci se také nedokázali shodnout v otázce "upřednostnění občanů EU". Parlament se tak nevyjádřil k návrhu Komise, aby se při zaměstnávání měli přednost občané EU před občany třetích zemí. Tento návrh podporovala i zpravodajka. Její pozměňovací návrh, aby se imigrační opatření neuplatňovala do zplnoprávnění občanů nových členských zemí, neprošel.
 
Nelegální přistěhovalectví
Společná imigrační politika podle Parlamentu úzce souvisí s bojem proti nelegálnímu přistěhovalectví a otázkami bezpečnosti. Poslanci se shodli, že každý členský stát musí mít i nadále právo sám určovat, zda, kolik a jak přistěhovalce přijme.
 
Parlament taktéž vyzývá Komisi, aby  "definovala politiku navracení ilegálních imigrantů založenou na podpoře dobrovolného návratu, včetně případných podpůrných opatření v zemi původu".

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy