Japonské akcie klesly kvůli Hondě a Promise, dolar oslabil

28.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 28. října (ČTK) - Japonské akcie v pátek ukončily předchozí třídenní růst a oslabily. Důvodem byly zprávy o hospodaření některých firem, v čele s automobilkou Honda a finanční společností Promise, které byly slabší, než čekal trh. Hlavní index Nikkei nakonec ztratil 70,54 bodu, tedy 0,53 procenta, a uzavřel na 13.346,54 bodu. V předchozích třech seancích si index připsal 2,37 procenta. Dolar před zprávou o růstu americké ekonomiky klesl.

Náladu na trhu zhoršila i zpráva o průmyslové výrobě. Produkce japonských průmyslových podniků se v září zvýšila proti předchozímu měsíci pouze o 0,2 procenta, trh ale čekal zvýšení až o dvě procenta. Slabé výsledky způsobily zvýšení obav o stabilitu oživení japonské ekonomiky.

Dolar dnes v Asii před zveřejněním zprávy o růstu hrubého domácího produktu oslaboval. Investoři čekají, zda zpráva potvrdí, že stav americké ekonomiky je dobrý, což by pomohlo dolaru k dalšímu růstu. Euro si drží své zisky k dolaru díky spekulacím, že Evropská centrální banka by brzy mohla zvýšit úrokové sazby.

Dolar ve čtvrtek poprvé za dva roky překročil vůči jenu hranici 116 JPY. Později ale své zisky smazal kvůli obavám o zdraví amerických společností, které vyvolala zpráva, že americké úřady vyšetřují účetní praktiky automobilky General Motors.

V závěru obchodování euro k dolaru vzrostlo o 0,6 procenta na 1,2140 USD, a vůči jenu naopak kleslo na 139,88 JPY z čtvrtečních newyorských 140,15 JPY. Dolar k japonské měně zlevnil na 115,30 z předchozích 115,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK