Japonské akcie v pondělí rostly, index TOPIX na pětiletém maximu

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 31. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem díky poptávce investorů po výrobci spotřební elektroniky Matsushita Electric Industrial a dalších firmách, které vykázaly vysoké zisky. Širší index TOPIX tak posílil o 1,75 procenta a uzavřel na pětiletém maximu 1444,73 bodu. Hlavní index Nikkei stoupl o 1,95 procenta na 13.606,50 bodu.

Společnost Matsushita posílila o devět procent poté, co v pátek vykázala překvapivý nárůst čtvrtletního zisku o 11 procent za pomoci silného prodeje plazmových televizorů. Výrobce digitálních fotoaparátů Olympus stoupl o šest procent díky zvýšení odhadu pololetního zisku.

Největší japonská automobilka Toyota Motor posílila o 2,1 procenta, protože obchodní list Nihon Keizai v neděli oznámil, že firma v tomto finančním roce pravděpodobně dosáhne rekordního provozního zisku. Největší japonský elektronický konglomerát Hitachi naopak klesl o 1,4 procenta poté, co se v prvním finančním pololetí propadl do ztráty a snížil odhad celoročního zisku.

Na devizovém trhu si dolar udržel páteční zisky, za kterými stála zpráva o překvapivě prudkém nárůstu ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí. Investoři nyní čekají na úterní rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách. Všeobecně se předpokládá, že banka sazby zvýší na čtyři procenta ze současných 3,75 procenta.

V závěru asijského obchodování se dolar vůči euru prodával v kurzu 1,2060 USD. Zůstal tak bez větších změn ve srovnání s pátkem, kdy posílil o 0,6 procenta. Výraznější posun nezaznamenal ani kurz dolaru k jenu, jenž se pohyboval kolem 115,65 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK