Pošta bude od listopadu vydávat uložené zásilky i v neděli

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. října (ČTK) - Česká pošta začne od listopadu vydávat na vybraných pobočkách uložené zásilky i v neděli a o svátcích. Lidé si budou moci zásilky vyzvedávat na těch poštách, kde již nyní funguje nedělní a sváteční provoz. Rozhodnutí oznámil Český telekomunikační úřad v poštovním věstníku.

Alespoň ve velkých městech by měli mít zákazníci možnost zařídit si, případně i změnou dosavadní ukládací pošty, vyzvedávání uložených poštovních zásilek a poukázaných peněžních částek i v neděli a o svátcích, uvedl ředitel odboru regulace poštovních služeb ČTÚ Eduard Prandstetter.

Pošta rovněž zkrátí z pěti na tři dny lhůtu, ve které je povinna zajistit dodání do vlastních rukou či dodání zmocněnci adresáta, nebo změnu dodací pošty či dosílku. Firma také v pobočkách, které nemají bezbariérový přístup, zavede zvláštní režim obsluhy i pro zákazníky s kočárkem s dítětem. Dosud tato možnost fungovala jen pro invalidy na vozíku.

Státní podnik Česká pošta provozuje přibližně 3400 pošt. Firma má monopol na doručování psaní do hmotnosti 100 gramů a ceny 19 korun. Za to musí firma zajišťovat všeobecnou dostupnost základních poštovních služeb na celém území ČR. Mimo to pošta zajišťuje i vyplácení starobních důchodů či evidenci a výběr poplatků za rozhlas a TV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK