Americké akcie v pondělí posílily díky akvizicím

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky řadě akvizičních dohod a příznivému výhledu maloobchodního gigantu Wal-Mart Stores. Náladu na trhu podpořil rovněž pokles cen ropy pod 60 dolarů za barel.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,36 procenta na 10.440,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq stoupl dokonce o 1,46 procenta na 2120,30 bodu. Za celý říjen však Nasdaq o 1,46 procenta klesl a Dow Jonesův index se snížil o 1,22 procenta, napsala agentura Reuters.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart posílila zhruba o čtyři procenta. Firma o víkendu oznámila, že její tržby v obchodech otevřených minimálně jeden rok v říjnu stouply o 4,3 procenta, takže překonaly podnikovou prognózu.

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis se v pondělí dohodla na koupi 58procentního podílu v americkém výrobci očkovacích látek Chiron za 5,1 miliardy dolarů v hotovosti. Akcie firmy Chiron proto posílily o 1,7 procenta.

"Ve středu pozornosti byla kombinace velkých dohod a poklesu cen ropy," prohlásil analytik Joseph Stocke ze společnosti StoneRidge Investment Partners LLC. "Týden začal v optimističtějším duchu díky dobrým zprávám z podnikové i ekonomické fronty," dodal.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na 25měsíční maximum vůči jenu díky příznivým údajům o vývoji hospodářství Spojených států. Ty podle analytiků potvrdily optimistické hodnocení ekonomiky americkou centrální bankou, od které se dnes očekává zvýšení úrokových sazeb.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,6 procenta na 116,47 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od září 2003. Euro kleslo k dolaru o 0,6 procenta na 1,1988 USD a během dne se propadlo až na 1,1969 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK