Sněmovna rozhodla, že služby posiloven a lázní budou levnější

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Služby posiloven, kondičního cvičení a provoz saun bude zřejmě od počátku příštího roku podléhat nižší, tedy pětiprocentní sazbě DPH. V rámci schvalování vládního zákona o dani z příjmů o tom rozhodla sněmovna. Do nižší sazby daně přeřadila také jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Od DPH by pak měly být úplně osvobozeny organizace, které se zabývají výchovou dětí a mládeže. Změny musí ale ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Sněmovna v rámci schvalování zákona o dani z příjmů přijala také pozměňovací návrh poslance ČSSD Miroslava Svobody, který navrhl, aby školy měly možnost odečíst si ze základu daně dary až do výše deseti procent. Současný limit je pětiprocentní. "Přijetím této úpravy dojde k posílení zdrojů financování těchto subjektů," prohlásil Svoboda.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn dodal, že zákon zvýší motivaci pro dary firem školám. "Přijetí návrhu přinese více peněz pro školy a veřejné výzkumné instituce a větší spolupráci škol a podniků. Podpořit je třeba hlavně technické vzdělávání, jinak hrozí, že v ČR bude nedostatek například obráběčů kovů, nástrojářů či frézařů," řekl Jahn.

Neúspěšný byl ale dnes návrh bývalého ministra dopravy Jaromíra Schlinga (ČSSD), který chtěl zrušit hranici pro odepisování osobních automobilů. Limit pro odepisování přijala sněmovna před rokem, když ho z 900.000 korun zvýšila na 1,5 milionu korun. Zvýšení tehdy prosadil Miroslav Kalousek. Jde o finanční limit, do jehož výše si mohou podnikatelé promítnout do svých nákladů nákup auta. "Zavedení hranice se ukázalo jako kontraproduktivní. Na místo zvýšení příjmů státního rozpočtu státní rozpočet vlastně ztrácí," podotkl Schling.

Svědčí o tom podle něj pokles prodeje v určité kategorii automobilů. "Stát ztrácí především na DPH, kdežto automobily jsou potom pořizovány různými jinými způsoby, které vedou k tomu, že ztráty státního rozpočtu jsou vyšší než příjmy, které byly očekávány z toho, že tento majetek nebude zahrnován do daňového základu," řekl již při druhém čtení pro obhajobě svého návrhu.

Neúspěšný byl také návrh poslance ODS Martina Kocourka, který chtěl navýšit podíl krajů z celostátního výnosu daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK