Letošní katastrofy mohou zdražit pojistky v Česku

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Dopad světových katastrof na pojistný trh byl letos nejhorší v historii a může způsobit zdražení pojištění majetku i v Česku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi domácími pojišťovnami po dalším kole jednání se zajišťovnami o sazbách na rok 2006. Podmínky zajištění, tedy pojištění pojišťoven, se zhorší a jejich přenesení na pojistné sazby bude záležet na jednotlivých pojišťovnách. Nárůst cen pojištění v ČR by se podle nich týkal především podniků a katastrofických rizik.

"Již dnes lze s určitostí konstatovat, že letošek se stal z hlediska dopadu katastrof na pojištění tím nejhorším v dějinách. Vedle povodní v Evropě a zemětřeseních v Asii jsou hlavní příčinou hurikány v Americe. Jejich letošní sezona trvá déle než obvykle, počet ničivých hurikánů byl větší než v předchozích letech a zároveň se zvýšila jejich intenzita," uvedl ředitel úseku zajištění České pojišťovny Bohdan Minol.

Druhá největší světová zajišťovna Swiss Re nevidí žádný prostor pro snižování sazeb, ani pro uvolňování podmínek zajistných smluv. Očekává se tak podstatné navýšení sazeb v pojištění majetku a přepravy, obzvlášť na americkém trhu. Na ostatních trzích lze prý očekávat jako nejlepší možný výsledek, pokud sazby zůstanou stejné jako letos. "Z toho lze vyvodit, že navýšení cen za katastrofické zajistné krytí je aktuální téma i pro český pojistný trh," míní mluvčí Allianz Milan Káňa.

"Trh je celkově nervózní a někteří zajistitelé tvrdí, že by se sazby měly dost podstatně zvýšit. Pojišťovny argumentovaly, že sazby vzrostly dost po roce 2002, takže by se to mělo brát selektivně a ne celkově," popsal tradiční jednání pojišťoven se zajistiteli v německém Baden-Badenu mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Otázkou podle Minola zůstává, jestli zajistitelé ve svém přístupu zvolí globální pohled, nebo zda uplatní selektivní přístup podle rizikovosti a historického vývoje škod v různých geografických regionech. Druhou otázkou je, nakolik toto zdražení zajištění promítnou do svých sazeb pojistitelé. "Každá pojišťovna zřejmě zvolí jiný přístup, některé mohou přenést toto zdražení přímo na klienta, jiné budou schopny vykrýt toto navýšení z výnosů z ostatních druhů pojištění," dodal.

O sazbách pojišťoven rozhodne postoj zajistitelů na konkrétních jednáních o obnovách zajistných smluv. České pojišťovny přistoupily v mnoha případech ke zdražení pojištění majetku po katastrofálních záplavách v roce 2002. To vyvolal právě tlak zajišťoven na pojišťovny a radikální zvýšení cen zajištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK