Stávka v Shellu omezí produkci zemního plynu v Nizozemsku

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HAAG 1. listopadu (ČTK) - Stávka zaměstnanců ve společnosti Royal Dutch Shell naruší i produkci zemního plynu v Nizozemsku. Oznámili to zástupci odborů, kteří protest organizují. Mezitím pokračují práce na útlumu aktivit v největší evropské rafinerii Pernis. Zaměstnanci stávkují proti změnám v penzijních plánech firmy.

Stávka, k níž zaměstnanci v pondělí přistoupili, je od roku 1979 první, s kterou se Shell v Nizozemsku setkal. Rafinerie Pernis denně zpracovává asi 418.000 barelů ropy a je významným dodavatelem pohonných hmot a topného oleje na evropský trh. Navíc vyváží benzin do USA.

Vedle rafinerie Pernis od pondělí stávkují zaměstnanci v petrochemickém komplexu Moerdijk, kde se zpracovávají ropné produkty. Od středy k nim přibudou i zaměstnanci společného podniku NAM, který má Shell s americkou společností Exxon Mobil. Tato zařízení leží na severu Nizozemska.

Zaměstnanci nechtějí přistoupit na plán změn, který navrhuje Shell. Změny by se týkaly asi 9000 zaměstnanců firmy a dalších 1800 zaměstnanců v podniku NAM. Odbory chtějí, aby si zaměstnanci mohli sami vybrat, zda odejdou do důchodu v 60 nebo 65 letech. Na to by měli právo podle novely zákona, kterou předkládá nizozemská vláda. Shell ale prý tuto možnost odmítá.

Management Shellu tvrdí, že nemůže na požadavky odborářů přistoupit, protože v takovém případě by se mu zvýšily náklady na práci až o devět procent. Shell chce, aby zaměstnanci odcházeli do důchodu až v 65 letech a povinně si přispívali na penzi. Shell tvrdí, že jeho návrh je pro zaměstnance lepší.

Cílem odborářů je stávku rozšířit na všechna tři významná zařízení na zpracování ropy a ropných produktů, která má Shell v Nizozemsku. Celkem by se tak stávka měla týkat zhruba 10.800 zaměstnanců. Mluvčí odborářů Nancy Abelskampová poukázala na to, že Shell chce zpřísnit udělování výhod zaměstnancům, a přitom měl loni čistý zisk 18 miliard eur (asi 535 miliard Kč).

Abelskampová řekla, že na návrh managementu zatím nepřistoupili zaměstnanci ani jednoho ze tří závodů, kde se nyní stávkuje. Odbory ale prý nechtějí omezit zásobování domácností. "Nemáme v úmyslu nechat lidi mrznout," sdělila mluvčí odborů. NAM je ale největším producentem zemního plynu v zemi a poptávku plní asi ze 75 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK