Technologické akcie v USA po zprávě Dellu oslabují

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. listopadu (ČTK) - Akcie technologických společností v úterý dopoledne ve Spojených státech oslabovaly. Reagovaly tak na zprávu počítačové firmy Dell Computer, která v pondělí snížila odhad tržeb. Blue chips pokračovaly v růstu, ale i ten se před polednem vytratil.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.436 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval ztrátu čtyř setin procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite byl slabší o 0,3 procenta a nacházel se blízko hranice 2114 bodů.

Dell po skončení pondělního obchodování v aktualizaci výhledu na současné čtvrtletí uvedl, že vidí slabší poptávku po některých svých výrobcích. Na americkém trhu jsou podle firmy problémem hlavně spotřebitelé, zatímco v Británii poptávka po nové technice vázne hlavně mezi podniky.

Dell je považován za barometr stavu technologického sektoru, a jeho zpráva tedy měla dopad na akciové trhy v celém světě. Akcie Dellu už ve čtvrtek ztratily přes pět procent hodnoty a dnes byly ztráty ještě výraznější. Před polednem akcie ztrácely více než osm procent a klesly na dvouleté minimum.

Na obchodování má ale vliv i předpokládané zvýšení základních úrokových sazeb v USA. Měnový výbor výsledek zasedání oznámí večer. Očekává se, že Američané zvýší základní úrok o dalších 25 základních bodů na čtyři procenta. To by bylo již dvanácté zvýšení sazeb v řadě. Američané začali se zvyšováním sazeb loni v červnu, kdy byl základní úrok na jednom procentu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK