Živnostenská banka a HVB Bank se příští rok spojí

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Živnostenská banka a HVB Bank se v Česku napřesrok spojí. Hospodářským novinám to potvrdil šéf tuzemské HVB Bank David Grund. Majitelem Živnobanky je už několik let italská skupina UniCredito, která nyní dokončuje spojení s německou HVB Bank. Fúzí získá Unicredito většinový podíl německé banky.

Podle nejmenovaného zdroje novin jméno HVB Bank zmizí z českého trhu. Zatím ale není jasné, zda spojený subjekt v Česku ponese název Živnobanka nebo UniCredito, informují HN. Faktické spojení HVB Bank a Živnostenské banky by mělo být dokončeno v polovině příštího roku, řekl listu Grund. Oficiální oznámení o budoucnosti bank v Česku bude podle mluvčího Živnobanky Ivo Polišenského zveřejněno koncem listopadu.

HVB Bank působí v Česku od roku 2001 jako výsledek fúze německé HypoVereinsbank a rakouské Bank Austria Creditanstalt. Jde o čtvrtou největší banku v zemi s tržním podílem 5,4 procenta a s orientací na podnikové a movitější zákazníci, připomínají HN. Ke konci září hospodařila s čistým ziskem 1,29 miliardy korun, což je o 21 procent více než ve stejném období loňského roku.

Živnostenská banky patří k nejstarším peněžním domům, existuje od roku 1868. Její tržní podíl jen menší než dvě procenta. Součástí italské finanční skupiny UniCredito se stala před dvěma roky. Italský vlastní přitom dával najevo, že v ní chce rozvíjet univerzální bankovní služby pro masovou klientelu.

Podle aktuální zprávy zvýšila Živnobanka meziročně ke konci září čistý zisk o 31,2 procenta na 195,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK