Objem leasingu klesl téměř o procento, trvá velký zájem o úvěry

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí u členů České leasingové a finanční asociace klesl v prvních třech čtvrtletích meziročně o 0,9 procenta na 68,3 miliardy korun. Zároveň tyto firmy poskytly do konce září spotřebitelské úvěry za 23,3 miliardy korun, což znamenalo nárůst o 41 procent. Vyplývá to ze statistiky asociace, zveřejněné na internetových stránkách. Podíl jejích členů na leasingovém trhu představuje 97 procent.

Leasingový trh v České republice loni poprvé nepřinesl meziročně lepší čísla. Pokles pokračoval i v prvním letošním čtvrtletí, naopak za první pololetí 2005 vykázaly leasingové společnosti nárůst o 3,7 procenta.

Objem leasingu movitých věcí, kam patří vedle osobních a nákladních aut také stroje či počítače, klesl v roce 2004 o 2,8 procenta na 96,6 miliardy korun. Příčinou byly květnové daňové úpravy a horší prodej nových aut, nosné složky trhu. Po vstupu do EU zmizela u daně z přidané hodnoty snížená sazba pro leasing automobilů, což postihlo hlavně fyzické osoby. U občanů byla dříve daň pětiprocentní, nyní je 19 procent.

Proti loňským prvním třem čtvrtletím vzrostl podíl leasingu osobních a lehkých užitkových aut ze 39,3 na 47,6 procenta, podíl leasingu těžších dopravních prostředků klesl ze 37,8 na 28,5 procenta. Podíl leasingu strojů se mírně zvýšil z 19,3 na 19,7 procenta. Podíl leasingu počítačů a vybavení kanceláří se snížil z 0,9 na 0,8 procenta. Podíl ojetých vozů na celkovém leasingu vozidel činil 28,5 procenta, zatímco loni v témže období byl 24,4 procenta.

Leasing se v tuzemské ekonomice často využívá. Mezi zeměmi střední a východní Evropy zaujímá Česko v leasingu první místo. Podíl leasingu na financování investic do ekonomiky představuje zhruba třetinu, což je dvojnásobek evropského průměru. Vyplněné dotazníky zaslalo asociaci 60 procent členů nabízejících nebankovní finanční produkty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK