Některé banky už zdražily hypotéky

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Některé banky už začaly zdražovat hypoteční úvěry, informují čtvrteční Hospodářské a Lidové noviny. Důvodem je zvýšení sazeb České národní banky z minulého týdne o čtvrt procentního bodu. Nejčastěji využívané hypotéky banky zdražují podle Hospodářských novin dokonce o víc, než vzrostly sazby ČNB.

Hypotéky jsou od úterka dražší u HVB Bank a Živnobanky, ve středu zvedla úroky také Raiffeisenbank, uvádějí HN. O zdražení uvažují další banky, například ČSOB a Česká spořitelna, která o změnách hodlá informovat příští týden. Hypoteční banka zvedne cenu půjčky na bydlení zřejmě do konce měsíce.

Současné zvýšení úroků bude pro většinu nových majitelů hypoték dost citelné. Například u milionové hypotéky se splatností na dvacet let se měsíční splátka může zvýšit až o pět set korun, uvádějí HN.

Podle listu například HVB Bank zvýšila úroky zhruba o 0,3 procenta a aktuální sazba u hypotéky s dvacetiletou splatností a s pětiletou fixací dosahuje nyní v tomto peněžním domu 4,3 procenta. Živnobanka zvýšila sazby se zafixovanými úroky na pět let o 0,15 procenta na 3,9 procenta. Úroky na hypotékách s pětiletou fixací se ve středu v Raiffeisenbank zvýšily téměř o 0,4 procenta na současných 4,22 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK