Pětinu OKD údajně koupili američtí investoři

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Podnikatel Zdeněk Bakala přivedl do ostravských dolů nové americké partnery, s nimiž udělal miliardový obchod. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž dvě americké investiční skupiny koupí 19 procent ve firmě RPG, kterou Bakala vytvořil jako základ svého nově budovaného průmyslového holdingu. Nejcennějším a nyní prakticky jediným majetkem RPG jsou Ostravsko-karvinské doly (OKD), píše deník.

Kolik Američané zaplatili, se MfD nepodařilo zjistit. "Bakala spolu se svými partnery doly kupoval za více než deset miliard korun. Jestliže tedy chtěl na čerstvém obchodu s Američany něco vydělat, což je vzhledem k jeho renomé úspěšného finančníka pravděpodobné, pak by z USA měla přijít částka v řádu několika miliard korun," píše.

Novými partnery jsou podle MfD investiční fond First Reserve a společnost American Metals and Coal International. Podle Bakaly jde o firmy, které se přímo orientují na obory, v nichž OKD podniká, a které pomohou s další expanzí do střední a východní Evropy.

Bakala již dříve oznámil záměr vybudovat velkou průmyslovou skupinu přerůstající hranice několika států v regionu. Soudě podle tónu oficiální tiskové zprávy se Ostravsko nemusí nových investorů bát, spíše naopak. "V našich očích je OKD platformou pro další investice a rozvoj v rámci regionu," napsal podle MfD výkonný šéf First Reserve Thomas Sikorski.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK