Zemřela zakladatelka vydavatelského koncernu Burda

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OFFENBURG (Německo) 3. listopadu (ČTK) - Ve věku 96 let zemřela v noci na čtvrtek v Offenburgu Aenne Burdová, zakladatelka německého mediálního koncernu Burda, který se specializoval na módu.

Burdová zakoupila v roce 1949 malé vydavatelství a postupně z něj vybudovala největší světové impérium, zaměřené na vydávání publikací o módě. Základem jejího úspěchu byly především vzory střihů a návody na jejich realizaci, které se pravidelně objevují ve vlajkovém časopisu vydavatelství, jenž nese její jméno.

Později následovaly časopisy Carina, Anna nebo Verena, specializované časopisy o vaření, pletení, háčkování atd. Nyní jsou součástí koncernu i zpravodajský magazín Focus nebo týdeník Bunte. Dnes jsou časopisy vydavatelství Burda k dostání v 89 zemích celého světa a vycházejí v 16 jazycích. K nejprodávanějším západním titulům patřily už v bývalém Československu.

Celkově nyní koncern vydává 239 titulů a jeho obrat činil loni 1,48 miliardy eur.

Vlastním jménem Magdalena Lemmingerová pocházela z chudých poměrů. Narodila se v rodině strojvůdce v Offenburgu, navštěvovala klášterní školu a vyučila se prodavačkou. Ve 22 letech se vdala za tiskaře a nakladatele Franze Burdu. Po válce se jako jedna z mála žen podílela na takzvaném německém hospodářském zázraku.

Teprve před deseti lety vydavatelství předala svým třem synům Franzi, Friederovi a Hubertovi. Koncern dnes řídí Hubert, kterému bratři své podíly prodali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK