Kvalitní benzinové pumpy má od ledna odlišovat Pečeť kvality

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Čerpací stanice pohonných hmot, které budou plnit kvalitativní normy, se budou moci od ledna označovat symbolem Pečeť kvality. Program vypracoval Ústav paliv a maziv a jeho součástí jsou jak pravidelné testy čerpadel, tak i závazek jejich provozovatelů, že v případě zjištění závažných nedostatků zastaví prodej. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel ústavu Zbyněk Mareček.

Ústav nabízí program jako svou komerční aktivitu. Náklady na měření kvality paliva v celém řetězci se pohybují kolem deseti haléřů na litr, na čerpací stanici pak do dvou haléřů na litr. V nejbližší době by se k systému měla připojit společnost Benzina, která provozuje zhruba 300 čerpacích stanic. Ročně to pro ní bude znamenat kolem 1000 testovacích návštěv a odběr zhruba 2500 vzorků.

Pečeť kvality vychází z červnového požadavku ministerstva průmyslu a obchodu, aby distributoři pohonných hmot vytvořili systémové řešení pro zabezpečení kvality pohonných hmot u čerpadel. Ministerstvo k tomu vedlo zjištění, že pohonné hmoty ve 12 procentech případů neplní jakostní normy. Zatímco ve 3. čtvrtletí po zvýšení počtu kontrolních akcí České obchodní inspekce počet nekvalitních čerpadel klesl, v říjnu začal opět výrazně stoupat.

Podle zástupců ústavu stojí za většinou zjištění výrazného zhoršení kvality pohonných hmot úmyslná manipulace s nimi. U benzinu se nejčastěji setkává s jeho ředěním technickými benziny, u nafty pak s přidáváním petroleje či topných olejů. Větší nároky na zachování kvality si v budoucnu vyžádá chystané zavedení biopaliv.

Na českém trhu je přibližně 2150 veřejných čerpacích stanic a dalších 1600 mobilních a neveřejných zařízení. Státní kontrolu kvality paliv provádí Česká obchodní inspekce, která zadává laboratorní zkoušky a vyhodnocení výsledky Ústavu paliv a maziv. Ústav vedle toho provádí i nestátní monitoring pro některé distributory, který nyní zahrnuje kolem 700 čerpadel. S ústavem spolupracuje vedle benziny například Shell či OMV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK