Microsoft s CzechInvestem chtějí otevřít v ČR inovační centrum

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Softwarová společnost Microsoft chce spolu s vládní agenturou CzechInvest otevřít na přelomu roku v České republice inovační centrum. To má sloužit ke zvyšování kvalifikace čerstvých absolventů škol, vzniku nových místních softwarových firem i vývoji nových programů na platformě Microsoftu, řekl viceprezident pro marketing a prodej Microsoftu v Evropě, na Blízkém východě a v Africe Neil Holloway. Jakékoli bližší informace však odmítl uvést.

"Během příštích dvou měsíců chceme iniciativu dopracovat do formy konkrétního projektu a pokud tomu nic nebude bránit, tak na přelomu kalendářního roku spolu s CzechInvestem takové centrum založit," dodal generální ředitel Microsoftu ČR a SR Jiří Devát.

Na projektu se mají vedle Microsoftu a CzechInvestu podílet tuzemské univerzity i nezávislí výrobci softwaru. "Mnoho řešení pro malé a střední firmy, ale i veřejný sektor vytvářejí malí výrobci softwaru. Chceme je naučit používat nové softwarové nástroje a zároveň zajistit, aby v oboru vznikalo více lokálních firem," dodal Holloway.

Hlavním účelem nového centra bude podle vedoucího strategických projektů CzechInvestu Tomáše Bohrna získat strategické projekty ve vývoji softwaru a mikroelektroniky do ČR. "Tyto aktivity jsou součástí našeho nového, zatím zcela unikátního projektu ChipInvest. Ten má ČR pomoci stát se středoevropským centrem pro vývoj integrovaných obvodů a systémů v oblasti leteckých a kosmických programů a medicínské techniky," dodal.

Microsoft má v Evropě, na Blízkém východě a v Africe kolem 20.000 partnerů a 37.000 prodejců softwaru. V ČR je to kolem 1500 prodejců.

Softwarový gigant stále zvažuje, že by v tuzemsku vybudoval nové evropské centrum technické podpory. Firma se však podle Hollowaye dosud nerozhodla a ve hře je více zemí. Podle Devátova dřívějšího vyjádření Česko soupeří hlavně s Maďarskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK