Dvě třetiny lidí pracují přesčas, často bez náhrady

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Přesčasová práce není v Česku ničím výjimečným. V nedávné anketě personálního serveru Job3000.cz dvě třetiny respondentů uvedly, že zůstávají v práci i po pracovní době. Pouze 20 procent respondentů uvedlo, že se jich práce přesčas netýká. Přitom téměř polovina těch, kdo v práci zůstávají déle, nemá za dodatečnou práci žádnou kompenzaci.

Anketa probíhala od 1. do 30. září tohoto roku a zúčastnilo se jí 515 respondentů. Podle jejích výsledků pracuje přesčas bez finanční kompenzace 32 procent respondentů. Přesčas s kompenzací mimo výplatu pracuje 14 procent dotázaných a 20 procent tvrdí, že mají přesčasy zaplacené.

Možností, jak zaměstnancům kompenzovat práci přesčas, je několik. Anketa také potvrdila, že je zaměstnavatelé využívají. "Málokdo si je například dobře vědom toho, že poskytnutím náhradního volna se kompenzuje práce přesčas a odpovídající množství přesčasové práce se tak nezapočítává do zákonem stanoveného limitu. Tudy podle mne vede cesta ke zlepšení sociálního klimatu v mnoha podnicích," uvedl majitel personálního serveru Job3000.cz Josef Nechvátal.

Podle Nechvátala ukazují výsledky ankety na dosud existující zneužívání přesčasové práce ze strany zaměstnavatelů, ve své praxi se však s tímto jevem setkává méně než dříve. Stále však jsou firmy, které se ke svým zaměstnancům chovají nemorálně a v podstatě jim nedají na výběr, jak se k nařízené práci přesčas postavit. Přitom jim zákon dává možnost dohodnout se se zaměstnancem na větším množství práce navíc, zejména pokud to vyžadují provozní podmínky, dodal Nechvátal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK