SOS zřejmě chystá hromadné žaloby na české banky

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zřejmě chystá hromadné žaloby na české banky. SOS totiž novináře pozvalo na pondělní tiskovou konferenci, jejímž jediným bodem je výzva veřejnosti, aby se připojila k žalobě na banku. Dobře informovaný zdroj však ČTK řekl, že nejde o podání žaloby na jednu banku, ale hned na několik finančních ústavů.

Zdroj ale odmítl blíže specifikovat jakékoli podrobnosti. Předčasné uvolnění informací by údajně mohlo s ohledem na právnickou stránku ovlivnit průběh celého sporu.

O chystaných krocích SOS nemají žádné informace ani zástupci bankovního sektoru ani ministerstvo financí. Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Pavel Štěpánek byl informací o případných žalobách zaskočen a mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková ČTK řekla, že o žádných žalobách neví a ani k nim nevidí důvod. Mluvčí SOS Ivanu Pickovou se ČTK nepodařilo zastihnout.

Sdružení obrany spotřebitelů však v minulosti již několikrát dalo najevo, že banky zažaluje, pokud neustoupí od poplatků za zrušení nebo i vedení účtu. Sdružení podalo podnět kvůli poplatku za zrušení účtu na podzim 2003 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle SOS poplatek brání volnému přechodu klientů u bank a konkurenci.

Stejné, ale i další problémy, se staly trnem v oku i ministerstvu financí, které letos tlak na banky ještě vystupňovalo, a dokonce připravilo opatření, které má posílit postavení klientů. Vzniknout by měly institut finančního ombudsmana a jednotná databáze sazebníků. Zakázat by se měly poplatky za rušení účtu.

Banky kritiku odmítají, ale například poplatku za rušení účtu se již vzdaly všechny, naposledy největší česká banka ČSOB. "Nechceme soudit, do jaké míry jde o politickou a do jaké míry o odbornou iniciativu, proto nechceme posuzovat její účelnost," řekl před nedávnem v reakci na návrhy MF mluvčí ČSOB Milan Tománek. Bankovní domy se rovněž často hájí tím, že český trh je vysoce konkurenční, což zdůraznila i Česká národní banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK