Registry informací bank a splátkových firem se propojí

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. listopadu (ČTK) - Bankovní úvěrový registr se od 1. ledna příštího roku propojí s databází leasingových a splátkových firem. Informoval o tom Petr Kučera, ředitel firmy Czech Credit Bureau (CCB), která oba registry provozuje. Propojení databází umožní údajně výrazně snížit rizika členských firem při poskytování úvěrů fyzickým osobám a omezí hrozbu předlužení, které by mohlo vést až k osobnímu bankrotu.

Podle zahraničních zkušeností se rizika poskytování úvěrů nesolidním nebo nebonitním klientům přesunou na společnosti, které členy úvěrových registrů nejsou. "V pomyslném klubu evropských univerzálních pozitivních registrů je zastoupeno 14 z 15 původních zemí EU a jsme rádi, že dle čerstvě publikovaného výzkumu Světové banky se ve srovnání efektivity existujících registrů zemí nové Evropy řadíme na první místo," dodal Kučera.

Oba registry obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů bank a leasingových či splátkových společností. Na rozdíl od negativních registrů tak nepoukazují pouze na historické dluhy žadatelů o úvěrové produkty, ale pomocí historie splácení umožňují dobrým klientům dosáhnout na kvalitnější a rychlejší služby i v případě drobných prohřešků.

Podle odhadů přesáhne počet záznamů v bankovním registru na konci letošního roku osm milionů a v nebankovním registru se přiblíží hranici půl milionu. Oba registry tak budou dohromady tvořit největší databázi monitorující úvěrové vztahy v České republice. Oba registry pokrývají celkem 95 procent bankovního, 90 procent leasingového a 50 procent splátkového trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK