MfD: Pitrova skupina ovládla Setuzu

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Stát přišel o možnost získat většinový podíl v jedné z největších potravinářských firem v Česku, společnosti Setuza. Informuje o tom Mladá fronta dnes. Továrna tak bude téměř celá patřit firmě Český olej, která získá 38,3 procenta akcií Setuzy od státu, píše deník.

Převod akcií je podle MfD důsledkem toho, že zkrachovala jednání o částce 1,7 miliardy, kterou Setuza dlužila státní konsolidační agentuře. Cena za státní podíl zveřejněna nebyla, podle informací listu se jedná o zhruba 140 milionů korun.

"K vypořádání obchodu dojde příští týden," potvrdil MfD podnikatel Tomáš Pitr, který Český olej zastupuje.

Je to překvapivé rozuzlení napjatých vztahů mezi Pitrem a premiérem Jiřím Paroubkem, konstatuje MfD. Pitr figuruje jako svědek v korupčním skandálu kolem privatizace Unipetrolu a podle Paroubka rozkládá ústavní pořádek země, připomíná list.

Akcie státu v Setuze, které získá Český olej, drží Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF).

Státu ještě zbývá v České konsolidační agentuře pohledávka v účetní ceně 1,7 miliardy korun. Auditorská firma KPMG ji ale ocenila jen na zhruba 450 milionů korun, píše MfD.

Problém pohledávky podle deníku však spočívá v tom, že Setuza ji dříve neuznávala. Započetla si proti ní takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu, jež má kořeny ještě v dobách existence IPB. Setuza postavila obě pohledávky proti sobě a tvrdila, že už státu nic nedluží.

Setuza loni v dubnu po jednáních s konsolidační agenturou, PGRLF a ministerstvy přistoupila na řešení, že na zápočtu nebude trvat a svůj dluh vůči státní konsolidační agentuře uzná. Podmínkou ale bylo, že pohledávku za cenu určenou auditorem koupí PGRLF a Český olej mu na valné hromadě Setuzy umožní její kapitalizaci. Výsledem by bylo, že podíl PGRLF by stoupl na zhruba 60 procent, Český olej by měl jen 34 procent.

Pro Český olej spočívala výhoda v tom, že v rámci této transakce by došlo k celkovému oddlužení firmy. PGRLF by poté svůj podíl v "čisté" Setuze, pravděpodobně i spolu s Českým olejem, prodal, vysvětluje Mladá fronta Dnes.

"Setuza by se dala prodat až za tři miliardy korun, takže výtěžnost pro stát by byla přes jeden a půl miliardy korun," soudí ředitel Setuzy František Janů.

Ve smlouvě, kterou podepsal loni na jaře za PGRLF bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas, přitom bylo, že pokud se převod pohledávky od agentury neuskuteční celkově do roka a půl, Český olej uplatní své předkupní právo na podíl PGRLF.

"Termín vypršel právě v minulých dnech, a protože ministerstvo financí řeklo, že pohledávka se nepřevede, uplatnili jsme nárok na akcie," řekl MfD Pitr.

Faktickým důvodem, proč jednání se státem zkrachovala, jsou v tom, že ministerstvo zemědělství, které zastupuje PGRLF nesouhlasilo s podmínkami převodu pohledávky za Setuzou, které kladl ministr financí. Ten chtěl mimo jiné zavázat PGRLF, aby se získanou pohledávkou nemohl jakkoliv nakládat bez souhlasu vlády.

"Šlo nám hlavně o to, aby pohledávka nakonec neskončila v rukou spekulantů včetně Českého oleje," uvedl v MfD mluvčí ministra financí Marek Zeman.

Na to však nechtělo ministerstvo zemědělství přistoupit s vysvětlením, že by se tím zablokovala možnost PGRLF v Setuze jednat.

Výsledek celé akce, která se připravovala rok a půl, tedy je, že po vypořádání obchodu bude mít firma Český olej celkem 88,22 procenta akcií Setuzy. "Pokud se nám podaří zvýšit na 90 procent, přistoupíme rovnou k vytěsnění minoritních akcionářů. Poté budeme hledat strategického investora," řekl deníku Pitr. O budoucnosti pohledávky chce se státem ještě jednat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK