CBRE: Investice do realit v Evropě letos přesáhnou tři biliony Kč

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Investice do komerčních realit v Evropě letos přesáhnou loňskou úroveň 104 miliard eur, což je v přepočtu více než tři biliony korun. Odhaduje to společnost CB Richard Ellis (CBRE), která patří mezi přední světové firmy na trhu realitních služeb. V České republice by se objem investic mohl zvýšit asi o třetinu a dosáhnout až 1,5 miliardy eur (zhruba 44 miliard korun).

Jen v polovině roku se investice do komerčních nemovitostí v Evropě zvýšily meziročně o 22 procent na 55,2 miliardy eur (1,6 bilionu Kč).

Kvůli omezenému množství kanceláří a maloobchodních ploch, které je možné v Evropě koupit, se investoři začínají poohlížet i po dalších možnostech. "Investují například do industriálních nemovitostí, jako jsou logistické parky, nebo do hotelů," řekl vedoucí průzkumu trhu pro střední a východní Evropu CBRE Cory Hrncirik.

Stále více investičních fondů přichází z jiných zemí než z EU. "V roce 2004 byla přibližně třetina mezinárodních investičních akvizic provedena investory ze zemí mimo EU, zatímco v první polovině roku 2005 toto číslo vzrostlo na téměř 50 procent," uvedla Lucie Řídkošilová z CBRE. Rostoucí zájem mají investoři z Blízkého a Dálného východu. "Fondy chtějí diverzifikovat své riziko a více fondů nyní Evropu vidí jako atraktivní a stabilní investiční trh," uvedl Hrncirik.

Nárůst aktivity zaznamenal například německý trh, zejména rezidenční sektor. Mnoho velkých transakcí se týkalo prodeje státních bytů, což je část trhu oblíbená zejména mezi americkými investory. "Aktivita na německých investičních trzích v průběhu první poloviny roku 2005 vzrostla, protože zde v porovnání s ostatními evropskými trhy vzrostly výnosy," uvedl vedoucí výzkumu trhu v CBRE Nick Axford.

Ve střední a východní Evropě se investice do komerčních nemovitostí v polovině letošního roku zvýšily meziročně o 40 procent přibližně na dvě miliardy eur (zhruba 60 miliard Kč). Většina investic se soustředila do České republiky, Polska a Maďarska. V těchto zemích stále převládají investice do kanceláří a maloobchodních prostor.

V České republice rostly investice do komerčních nemovitostí především v posledních letech. "Od roku 1998 dosáhly investice 2,9 miliardy eur, z toho 2,3 miliardy eur byly investice v posledních 3,5 letech," poznamenal Hrncirik.

Poptávka po realitách ve střední Evropě zůstane silná, více se ale posune na východ. Podle Hrncirika je totiž na trhu střední Evropy malá nabídka realit určených na prodej, a také výnosy z investic už klesají a blíží se výnosům v západní Evropě. "Pozornost proto bude stále více směřovat na další trhy, jako je Rumunsko, Bulharsko či Turecko," uvedl Hrncirik.

CB Richard Ellis se sídlem v Los Angeles patří mezi přední světové firmy na trhu realitních služeb. S partnery a přidruženými společnostmi má přes 300 kanceláří ve více než 50 zemích na celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK