Koruna po zahájení obchodů posílila k euru na 29,27 Kč/EUR

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Koruna po zahájení obchodů posílila k euru na 29,27 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Obchodování je podle něj klidné a bez větších impulzů. Česká měna posiluje především pod vlivem ostatních středoevropských měn, které rovněž mírně posilují. K dolaru koruna dopoledne posílila na 24,85 Kč/USD.

Na trhu se dnes všeobecně čeká spíše stagnace. Daleko zajímavější ale bude čtvrtek, kdy bude nová polská vláda usilovat o důvěru parlamentu. Menšinový kabinet premiéra Kazimierze Marcinkiewicze nemůže při hlasování o důvěře počítat s podporou liberálů. Vedení liberální Občanské platformy (PO), která navzdory očekávání nezasedla ve vládě, rozhodlo, že v parlamentu budou poslanci hlasovat proti vyslovení důvěry. Kabinet tak bude závislý na hlasech populistů a krajní pravice.

Obchodování může ve čtvrtek ovlivnit i dění na eurodolarovém trhu, kde se očekává řada důležitých dat. Dnes zde nastává mírná korekce, a euro tak k dolaru mírně posílilo na 1,1770 USD/EUR. Podle Vlka je ale možné, že americká měna jen sbírá síly k dalšímu frontálnímu útoku na euro. Není vyloučeno ani další posunutí dvouletého maxima.

Zrychlení tempa stavební výroby v září nemělo na obchodování vliv. Trh tuto statistiku nesleduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK