Protimonopolní úřad udělil Kooperativě pokutu pět milionů Sk

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 9. listopadu (zpravodaj ČTK) - Druhá největší slovenská pojišťovna Kooperativa dostala od Protimonopolního úřadu pokutu pět milionů slovenských korun (zhruba 3,75 milionu Kč) za to, že při kontrole nepředložila požadované informace. Informoval o tom mluvčí úřadu Miroslav Jurkovič. Vyjádření Kooperativy se zjišťuje.

"Zákon na ochranu hospodářské soutěže dává pracovníkům Protimonopolního úřadu pravomoc vykonávat neohlášené inspekce. Za tímto účelem mají pracovníci úřadu možnost nahlížet a dělat kopie firemních údajů. V případě, že podnikatelé úřadu nepředloží požadované informace, dává zákon možnost úřadu udělit podnikatelům sankci do výše pět milionů Sk," uvedl Jurkovič.

Kooperativa požadované údaje nepředložila loni v prosinci, kdy úřad vyšetřoval postup slovenských pojišťoven při nabídce povinného ručení. Úřad pokutoval Kooperativu v prvním stupni již v létě. Pojišťovna se odvolala, koncem října ale verdikt potvrdila Rada Protimonopolního úřadu. Kooperativa jej může ještě napadnout u Nejvyššího soudu.

Kooperativa je členem rakouské skupiny Wiener Städtische. Její podíl na slovenském pojistném trhu v prvním letošním pololetí přesáhl 22 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK