ERÚ: Změna legislativy má přilákat konkurenci na plynařský trh

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 9. listopadu (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) chystá změny ve vyhláškách, které mají na český trh s plynem přilákat další konkurenční firmy. Nová opatření začnou platit od ledna 2006 spolu s opětovným zavedením regulovaných cen plynu pro všechny zákazníky, řekl na konferenci o plynárenství v Brně místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Právě stížnosti na dominantního dodavatele plynu v Česku, skupinu RWE Transgas, stojí za nedávným rozhodnutím pozastavit liberalizaci cen plynu.

Pro zájemce o vstup na plynárenský trh plánuje ERÚ měkčí provozní podmínky než dosud. Novinky budou vtěleny do připravované novely vyhlášky o pravidlech trhu s plynem a do cenového rozhodnutí úřadu pro rok 2006. Za nejzásadnější změnu Němeček označil rozšíření takzvaného tolerančního pásma. To má novým plynařským firmám více rozšířit meze působení, za jejichž překročení jinak hrozí pokuty.

Jednodušší podle ERÚ bude i procedura přidělování kapacit v plynařské přepravní a distribuční soustavě, vyjasnit se má i postup při změně dodavatele energetického média. "Věřím, že toto vše může přispět ke vstupu nových hráčů na trh s plynem v Česku," míní místopředseda. V nejbližší době však bude zřejmě vše při starém. K 1. říjnu totiž nikdo nepodal oficiální žádost o přidělení přepravní kapacity. "Nechystá se tedy žádná změna, bude převládat tržní monopol RWE, to je zřejmé," uvedl Němeček na brněnském sympoziu.

Budování konkurenceschopného prostředí je podle expertů ke stabilizaci trhu s plynem nezbytné. Situaci komplikuje závislost Česka na ruských dodávkách i přítomnost jediného významného plynárenského podniku na trhu. Neoprávněné zvyšování cen po letošním otevření českého trhu s plynem ze strany RWE Transgas je podle ERÚ důvodem zavedení opětovné cenové regulace pro příští rok. RWE tvrzení úřadu odmítá.

Podle experta a profesora Univerzity Karlovy Michala Mejstříka je situace složitější. Plyn ve střední Evropě či v Německu je ze stejných surovinových zdrojů, v ČR jsou ovšem marže za jeho prodej nejnižší. Transgas tak mohl být klidně pod tlakem mateřské RWE, že stejnou surovinu prodává s nejnižší marží, a to je otázka oprávněná, míní Mejstřík. Chyba se podle něj stala už před několika lety, kdy EU rozhodla o vytvoření jednotného trhu s plynem. "Cíl to byl dobrý, ale směrnice nedokázaly plně odhadnout dopad na jednotlivé národní trhy," tvrdí.

Znovuzavedení regulovaných cen plynu není podle Mejstříka krokem správným směrem. Pokud ceny plynu na mezinárodních trzích porostou, regulace nic nezmůže a opatření naopak ztíží vytvoření potřebného konkurenčního prostředí mezi dodavateli plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK