RM-Systém chce obchodovat i zahraniční akcie

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Řídnoucí nabídku obchodovaných cenných papírů chce mimoburzovní trh RM-Systém oživit zahraničními akciemi, v první řadě z okolních států. "Vnímáme, že po přijetí zahraničních emisí je na domácím trhu silná poptávka," uvedl finanční ředitel RM-Systému Jan Špringl.

Akcie cizích emitentů by se měly obchodovat na teprve v létě zavedeném volném trhu, který se u investorů ujal. RM-Systém jej spustil pro podniky, které byly vyřazeny z oficiálních trhů a jejichž akcie jsou dostatečně rozptýleny mezi drobnými podílníky. Za prvního čtvrt roku na volném trhu změnilo majitele takřka 360.000 kusů za více než 155 milionů korun.

Příchod akcií zahraničních firem nelze očekávat v nejbližších měsících, hovoří se o příštím roce. "Řešíme technické možnosti vypořádání a dále právní omezení přijetí zahraničních emisí na volný trh," vysvětlil Špringl. Volný trh tak zatím zůstane polem pro tuzemské emitenty.

Volným trhem vrátil RM-Systém do obchodování například akcie České spořitelny, Ispatu Nová huť, Mittal Steel, Tatry či Živnostenské banky. Zřejmě největší úspěch sklízejí Vítkovice. Cenné papíry této firmy posílily od počátku srpna více než pětinásobně přes 260 korun a v říjnu vévodily i pořadí obchodů.

RM-Systém s tak silným zájmem investorů nepočítal. "Zájem o volný trh, stejně tak jako objemy obchodů, předčily naše očekávání. To je také důvod, proč jsme se rozhodli rozšiřovat nabídku emisí, ač jsme si vědomi faktu, že nové emise již nejsou tak atraktivní jako ty, které jsou již na volném trhu umístěny," dodal Špringl.

Emise na volném trhu se průběžně mění, v průměru se ale obchoduje přes deset akcií. Kvůli vytěsňování menšinových akcionářů a přechodu akcií na jednoho majitele musely odejít třeba emise Českomoravských dolů a OKD. V říjnu nabídku rozšířily společnosti Šmeral Brno, Madeta, Západočeská plynárenská a Lafarge cement. Do konce roku se počítá s příchodem dalších až šesti nových akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK