Rada zahájila dalších 10 správních řízení s Novou a Primou

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila tento týden dalších deset správních řízení s Novou a Primou kvůli jejich reality show Big Brother a VyVolení. V každém hrozí televizím maximální pokuta až deset milionů korun. Z deseti správních řízení jich sedm povede rada s Novou a tři s Primou, řekl předseda rady Petr Pospíchal. Počet správních řízení kvůli reality show se tak vyšplhal již na 24.

Rada se zabývala díly obou reality show, které televize odvysílaly mezi 30. září a 12. říjnem. Stejně jako v předchozích případech bude rada nyní zkoumat, zda televize nenarušily psychický, fyzický a mravní vývoj dětí tím, že odvysílaly nevhodné záběry mezi 06:00 a 22:00.

Rada již dříve udělila Primě pokutu pět milionů a Nově o jeden méně za záběry, které se neměly podle úsudku rady přes den objevit na obrazovce. Zejména šlo o příliš erotické momenty, obscénnost a vulgaritu v dílech Big Brother a VyVolených, které obě televize odvysílaly do půlky září.

Ze stejného důvodů rada před třemi týdny zahájila dalších 14 správních řízení, po sedmi s každou televizí, za údajně nevhodné záběry v reality show v druhé polovině září. Ve 24 správních řízeních tak hrozí Nově pokuta až 140 milionů korun, Primě pak o 40 méně.

Obě reality show sleduje zhruba milion až dva miliony diváků, kromě příznivců má však také odpůrce. Rada od počátku vysílání reality show v srpnu obdržela stovky stížností lidí, kterým se nelíbí vulgarita, násilí či erotika v pořadech.

Kvůli Big Brogher a VyVoleným dostaly od tamní vysílací rady milionové pokuty i slovenské televize Markíza a Joj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK