Koruna k euru oslabila o deset haléřů na 29,37 Kč/EUR

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Česká měna ve středu oslabila o deset haléřů na závěrečných 29,37 Kč/EUR. Koruna propadla i vůči dolaru a opět se dostala nad hranici 25 korun. V 17:00 stála na 25,02 Kč/USD, což je proti dopolednímu kurzu oslabení o zhruba 17 haléřů. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Obchodování na domácím devizovém trhu bylo naprosto nezajímavé, po převážnou většinu dne se kurz držel v úzkém pásmu čtyř haléřů mezi 29,25 a 29,29 Kč/EUR, uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Ranní data o stavební výrobě trh dle očekávání ignoroval, i když výsledek překonal očekávání, dodal.

Nedlouho před závěrem však česká měna oslabila až na hranici 29,37 Kč/EUR, na níž zavírala. Analytik Patria Online Tomáš Vlk uvedl, že hlavní podíl na tomto propadu mělo dění v regionu. "Na zlotém přetrvává nejistota ohledně nové vlády, v Maďarsku znovu přišla s varováním centrální banka, která se obává změny sentimentu globálních investorů," řekl Vlk.

Ve čtvrtek se na domácím trhu nečekají žádná důležitá ekonomická data, hlavní roli tak nejspíš bude mít opět region a zejména situace v Polsku. Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové stále platí předpoklad, že poměrně brzy by koruna mohla k euru zpevnit až na 29,00 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK