Rada dala ČT pokutu milion korun za reklamu na sázkovou kancelář

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila České televizi pokutu milion korun za odvysílání reklamy na internetovou sázkovou kancelář Betandwin. Řekl to předseda rady Petr Pospíchal. Podle něj ČT neměla reklamu dne 30. dubna odvysílat, neboť tato firma nemá licenci od ministerstva financí pro provozování sázkových her a dalších loterií. Podle rady nelze propagovat služby provozované nelegálně.

ČT se k pokutě zatím nechtěla vyjádřit. "Počkáme na písemné rozhodnutí rady, prostudujeme jej a pak zaujmeme stanovisko," řekl mluvčí ČT Martin Krafl.

Betandwin, sídlící v Rakousku, se specializuje na internetové sázení. Její akcie jsou kótovány na vídeňské burze, působí v několika evropských zemích a letos v dubnu spustila na svých internetových stránkách českou verzi. Mimo jiné je také sponzorem takových fotbalových mužstev, jakými jsou Juventus Turín, FC Barcelona a Werder Brémy; v Česku nosí logo firmy na dresech fotbalisté Liberce.

Sázková internetová kancelář však provozuje svou činnost stejně jako mnohé další bez povolení českého ministerstva financí. Základním problémem internetového hazardu zůstává podle MF anonymita hráčů a nemožnost kontroly zákazu hraní u osob mladších 18 let.

Ministerstvo proto před nedávnem požádalo Nejvyšší státní zastupitelství o prověření, zda se provozovatelé nepovolených internetových hazardních her nedopouštějí trestného činu. MF také uložilo finančním ředitelstvím, aby prověřila činnost provozovatelů internetových her a aby finanční úřady zvážily uložení pokut.

Naprostá většina firem, proti nimž podnět ministerstva směřuje, jsou zahraniční společnosti; některé mají české internetové stránky či inzerují v místním tisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK