Americké akcie dopoledne nepatrně posílily

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne nepatrně rostly díky příznivé zprávě o vývoji zásob ropy a benzinu v USA za uplynulý týden. Cena ropy po zprávě klesla a na akciovém trhu polevily obavy investorů z vyšších cen energií.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o nepatrných 0,01 procenta na 10.540,7 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne snížil o 0,08 procenta na 2170,3 bodu.

"Určitou podporu našel akciový trh v údajích o ropě," uvedl hlavní manažer akciových investic v bostonské firmě PanAgora Asset Management Inc. Připomněl, že zpráva přišla na trh za smíšených výsledkových zpráv. "Pokles ropných cen je pro akcie vždy pozitivní," dodal.

Týdenní údaje z amerického ministerstva energetiky ukázaly, že se americké zásoby ropy zvýšily o 4,5 milionu barelů. Trh přitom odhadoval, že rezervy vzrostly o 1,6 milionu. Cena americké ropy se proto po zveřejnění týdenních čísel snížila o 91 centů na 58,80 dolaru za barel.

Akcie ropných koncernů šly mírně dolů. Představitelé největších amerických ropných skupin museli před senátory obhajovat své zisky, které za třetí čtvrtletí přesáhly celkem 30 miliard dolarů. Zákonodárci chtěli vědět, kdy půjdou ceny energií dolů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK