Euro OnLine: ÚOHS zrušil tendr na ministerstvu informatiky

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil ministerstvu informatiky, aby zrušilo tendr, v němž byla za vítěze určena šumperská firma ASD Software. Úřad uvedl, že ministerstvo v oznámení zadávacího řízení nezveřejnilo všechny informace o předmětu veřejné zakázky a o jiných důležitých skutečnostech. Napsal to server Euro OnLine.

Podnět ÚOHS ke zrušení tendru, který nese název Specifikace Referenčního rozhraní informačních systémů veřejné správy, dala firma BDO IT. Ta se tendru zúčastnila.

Vítězná ASD Software dala třetí nejdražší nabídku z 11 soutěžících subjektů. Mnohými účastníky byla ale dopředu favorizována, jelikož se spolu se svými subdodavateli, brněnskou firmou Anect, pražskou ICZ a pardubickou Infinity, předtím podílela na přípravě některých koncepčních ministerských materiálů s předmětem tendru přímo souvisejících.

Zakázka není z hlediska peněz nijak objemná - ASD Software by za svou čtyřměsíční poradenskou práci obdržel 3,85 milionu korun - ale dodavatel služeb může zásadním způsobem předurčit, jak bude vypadat výměna dat mezi veškerými státními orgány a též orgány samosprávy a jaké technické řešení bude zvoleno. Jeho činnost tak může nepřímo ovlivnit podstatně větší a lukrativnější zakázky, napsalo Euro OnLine.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK