ČEZ: Ceny elektřiny v ČR se srovnají s Německem za tři roky

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Velkoobchodní ceny elektrické energie v Česku by měly dosáhnout stejné úrovně jako v Německu zhruba v roce 2008. Důvodem by měl být pokles exportu elektřiny ze střední Evropy a poplatků za přenosové kapacity. Nyní jsou ceny v Česku nižší než v Německu právě o poplatky spojené s exportem. Na konferenci pořádané Hospodářskými novinami to uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Na aktuální ceny elektřiny mají podle Romana významný vliv také ceny povolenek na emise oxidu uhličitého. Velkoobchodní ceny elektřiny podle něj nemohou klesnout pod cenu danou náklady na její výrobu zvýšenou o cenu povolenky. Pod takovouto cenou, dnes zhruba 35 euro za megawatthodinu, není ekonomicky výhodné elektřinu vyrábět. Právě zhruba taková je dnes cena v České republice, zhruba o deset eur je vyšší v Německu.

Na ceny elektřiny má podle Romana vliv také rostoucí spotřeba a zastarávající elektrárny.

Ceny porostou v budoucnosti i podle předsedy Strany Zelených a poradce ministra životního prostředí Martina Bursíka. Za důvody však považuje stále větší vzácnost neobnovitelných zdrojů a důraz na ochranu klimatu. K růstu cen elektřiny z neobnovitelných zdrojů má také přispět ekologická reforma, která zavede spotřební daně na elektřinu či uhlí. Naopak kvůli modernějším technologiím očekává pokles cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.

V příštím roce by měla podle odhadů Energetického regulačního úřadu stoupnou cena elektřiny domácnostem zhruba o desetinu. Vyšší ceny budou platit i podniky. Ceny odběratelům stouply i letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK