Mládek chce vyměnit šéfa výkonného výboru Pozemkového fondu

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - O post předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu zřejmě přijde kvůli aféře s převody půdy spekulantům Josef Miškovský. Nástupce Petra Zgarby ve funkci ministerstva zemědělství, Jan Mládek řekl, že ho chce co nejdříve nahradit, zatím ale neupřesnil kým.

Miškovský by ale podle něj možná mohl zůstat například místopředsedou výkonného výboru, který řídí činnost fondu.

Mládek, který je poslancem ČSSD, by měl v čele ministerstva zemědělství stanout ve středu po odstoupení Zgarby. Ten rezignoval především kvůli skandálu kolem Pozemkového fondu, který umožnil spekulantům získat v okolí Prahy i na dalších místech ČR lukrativní pozemky. Na těch mohou vydělat řádově miliardy korun.

Mládek řekl, že jeho cílem je rekonstruovat orgány fondu a přijmout opatření, aby se již pochybné převody nemohly opakovat. Vláda již schválila návrh na odvolání prezidia, které odsouhlasilo zvláštní režim, v rámci něhož půdu získali překupníci. Odvolání členů orgánu musí schválit Poslanecká sněmovna. O svůj post již také přišla polovina z deseti členů výkonného výboru PF.

Opoziční ODS dnes uvedla, že považuje odstoupení ministra Zgarby za přiznání jeho podílu na spekulacích s pozemky v řádech miliard korun. "Jmenování Petra Zgarby jsme od samého počátku považovali za chybu s osobní odpovědností předsedy vlády Jiřího Paroubka," prohlásili občanští demokraté.

Za další prioritu Zgarbův nástupce považuje řešení situace kolem firmy Setuza a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Ten byl ve středu nucen převést svůj 38 procentní podíl v Setuze na společnost Český olej, která tak jeden z největších potravinářských podniků v zemi ovládla. Zgarba kvůli netransparentnímu převodu vyměnil podstatnou část lidí v orgánech PGRLF.

Státu nyní zbývá pohledávka za Setuzou. Mládek chce podle svých slov hledat řešení tohoto dluhu výhodné pro stát a ve fondu provést kroky, které do budoucna zamezí neprůhledným obchodům.

Podle Paroubka Zgarbův nástupce sice není odborníkem v oblasti zemědělství, ale je to člověk, který prokázal, že je schopným ekonomem teoretickým i praktickým a také manažerem. Mládek řekl, že vedle řešení situace v klíčových institucích resortu se chce zaměřit na hladký tok evropských peněz do českého zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK