Tendr na opravu Motola asi skončí u antimonopolního úřadu

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. listopadu (ČTK) - Výběrovým řízením na rekonstrukci dětské části Fakultní nemocnice Motol se bude zřejmě zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost Skanska, která v tendru obsadila druhé místo, uvažuje podle neoficiálních informací o odvolání proti rozhodnutí výběrové komise. Pokud by se tak skutečně stalo, zdrželo by to začátek rekonstrukce o několik měsíců, uvádí pondělní vydání týdeníku Euro.

Vláda uvolnila na první etapu rekonstrukce miliardu korun. Na obnovu dětské části však má být využita pouze část peněz, něco přes půl miliardy. Všechny cenové nabídky účastníků trendu se ale pohybují kolem 900 milionů. Ministr zdravotnictví David Rath již podle informací Eura zaslal do vlády materiál s požadavkem na dodatečných 450 milionů korun na rekonstrukci dětské části Motola. Materiál byl připraven s vědomím premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), píše týdeník.

Vítězem tendru je sdružení firem v čele se společností Metrostav, jejímiž partnery jsou brněnské firmy Unistav a Železniční stavitelství. Hodnota kontraktu, respektive nabídnutá cena, představuje včetně daně z přidané hodnoty 893,5 milionu korun. Podmínky tendru předpokládají, že smlouva s vítězem bude podepsána do 30 dnů od oznámení výsledků. V ideálním případě by tedy rekonstrukce mohla začít v lednu příštího roku, opravená budova by mohla být podle Eura uvedena do provozu v roce 2007.

Nejnižší cenu, 872,1 milionu korun, nabídlo sdružení Hochtief, Skanska chtěla 892,5 milionu a Strabag 908,5 milionu korun. Vedle ceny, jež měla v konečném hodnocení třicetiprocentní váhu, byly posuzovány i technické záruky za kvalitu provedení, záruky za termín splnění díla a další podmínky smlouvy včetně bankovní záruky.

Podle Eura přišla Skanska o vítězství proto, že slíbila nastoupit na stavbu vteřinu po podepsání smlouvy, což výběrová komise považovala za nereálné. Lidé z ústředí Skansky, které týdeník oslovil, to neoficiálně vysvětlovali tím, že Skanska už v Motole rekonstruuje jídelnu, takže tam má své pracovníky a zařízení. Oficiálně se však nikdo z účastníků tendru nechtěl k výsledkům vyjadřovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK