Barroso pesimistický ohledně nové obchodní dohody

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 13. listopadu (ČTK) - Předseda Evropské komise José Barroso se vyjádřil značně pesimisticky k možnosti uzavření nové obchodní dohody na prosincovém summitu Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu. Při návštěvě v Paříži řekl v rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1, že "pokud ostatní neprojeví ochotu ke kompromisu, žádná dohoda nebude".

Upřesnil, že má na mysli především Spojené státy a Brazílii. Připomněl, že Evropská unie předloží na summitu kompromisní nabídku, kterou označil za "velký vstřícný krok". Vstřícnost ale musí podle něj projevit i ostatní strany, jinak skončí summit neúspěchem, z něhož ale nebude možné vinit EU.

Vyjednávači stále nejsou schopni se dohodnout na společném návrhu nové světové obchodní dohody. V sobotu jednal například v Římě komisař EU pro obchodní záležitosti Peter Mandelson s brazilským ministrem zahraničí Celsem Amorimem. Své rozhovory označili za prospěšné, ale přiznali, že průlomu se jim dosáhnout nepodařilo.

Hlavním problémem zůstávají nadále evropské subvence pro zemědělský sektor, které označují zejména Spojené státy, Brazílie a Austrálie za příliš vysoké. Ústupky navržené Evropskou unií jsou podle kritiků nedostatečné. EU tvrdí, že učinila maximum s ohledem na odpor některých členů v čele s Francií, kteří podstatnější snižování zemědělských subvencí nadále odmítají. EU naopak zase žádá od rozvojových zemí odstranění bariér dovozu průmyslového zboží a služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK