Koruna dopoledne mírně posílila na 29,24 Kč/EUR

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Koruna po zahájení obchodování nepatrně posílila na 29,24 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk ze společnosti Patria. Za posílením české měny zřejmě stojí vývoj ve středoevropském regionu, kde prudce posiluje polský zlotý a vymazává tak ztráty z minulých dnů. Ke zklidnění situace značně přispělo vyslovení důvěry nové polské vládě. K dolaru koruna posílila na 24,85 Kč/USD.

Podle Vlka je oslabování dolaru důsledkem přirozené korekce, která nastala po předchozím výrazném posilování americké měny. Situace by se však brzy mohla změnit. Investoři totiž očekávají důležitá data o přílivu kapitálu do USA, který by mohl pokrýt nejvyšší deficit obchodní bilance v historii, jehož americká ekonomika dosáhla v září. Trh je optimistický a dá se očekávat další posilování dolaru, který se v současnosti obchoduje na 1,1760 USD/EUR.

Statistika cen průmyslových výrobců, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad, neměla na obchodování s korunou vliv. Výrobní ceny v průmyslu vzrostly v říjnu proti stejnému období loni o 0,3 procenta, což je nejnižší nárůst za poslední dva roky. V září byly ceny meziročně vyšší o procento. V meziměsíčním srovnání stouply výrobní ceny v průmyslu o 0,4 procenta, což je naopak největší nárůst za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK