Soud v Trutnově řeší spor o pozemky vydané Pozemkovým fondem

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TRUTNOV 14. listopadu (ČTK) - Okresní soud v Trutnově začal projednávat žalobu podanou zástupci Skiareálu U lesa ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku, kteří nesouhlasí s převodem částí pozemků pod jejich vleky. Téměř tři hektary půdy získal letos v létě podnikatel Richard Kirnig, který koupil restituční nároky a 28. června podal u trutnovského soudu na Pozemkový fond (PF) žalobu. Fond mu 1. července půdu na základě zvláštního režimu, který tehdy platil, parcely pod vleky i další pozemky vydal. Soud si vyžádal další písemné důkazy a jednání odročil na leden.

Stejným způsobem získali v červnu v České republice pozemky také další podnikatelé. Aféra zatím vyvrcholila minulý týden odvoláním části výkonného výboru PF, návrhem vlády na rozpuštění prezidia fondu a rezignací ministra zemědělství Petra Zgarby.

"Je celkem zřejmé, že tam platil zvláštní režim, někdo se o tom dozvěděl a nároky uplatnil, jinak to není možné. Je to krajně podezřelé," řekl novinářům právní zástupce vlekařů Libor Čermák, který tvrdí, že Pozemkový fond v tomto případě vydával pozemky, které si zájemce sám vybral. Vlekaři měli státní pozemky pod vleky dlouhodobě pronajaté a podle Čermáka měli zájem je odkoupit ve veřejné soutěži, kterou však fond nevyhlásil. Nyní postup Pozemkového fondu, který spravuje státní zemědělské nemovitosti a vypořádává restituční nároky na náhradní pozemky, kritizují a tvrdí, že se jednalo o porušení zákona o hospodářské soutěži.

Kirnig, který provozuje lanovky a vleky v Janských Lázních, získal pozemky v Krkonoších za necelých sto tisíc korun, velkou část z nich následně prodal za více než 13 milionů korun. Dnes se k soudu nedostavil, jeho právní zástupkyně žalobu před soudem odmítla, s novináři nechtěla mluvit.

Rozhovor odmítla také právní zástupkyně Pozemkového fondu, která sice před soudem odmítla argumenty žalobce, na mnoho otázek soudce však nebyla schopna odpovědět. Například když se soudce zeptal, proč fond nenabídl parcely současným pronajímatelům, řekla, že k tomu nemá dostatek informací.

Soud dnešní líčení odročil na 30. ledna 2006. Do té doby by měly být doplněny další dokumenty, například ohledně vleků, které na pozemcích stojí či o materiály Pozemkového fondu, týkajících se převodu pozemků.

Případ z Trutnovska souvisí s dalšími transakcemi s pozemky na území České republiky, kdy fond letos v červnu na základě zvláštního režimu umožnil získat lukrativní parcely více než dvěma desítkám lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK