Koruna oslabila pod hranici 25,00 Kč/USD, k euru klesla na 29,28

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Česká měna v pondělí k dolaru oslabila o zhruba 15 haléřů na 25,03 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem byly zisky americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna v poklidném obchodování oslabila o dva haléře na závěrečných 29,28 Kč/EUR. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Na domácím devizovém trhu dnes panoval naprostý klid, když se koruna držela v úzkém pásmu mezi 29,21 a 29,28 Kč/EUR. Ve srovnání s okolními regionálními měnami tak domácí měna ztrácela," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Na jednu stranu se podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory zlepšovala nálada na okolních trzích, což otevíralo koruně prostor k posílení. Na druhou stranu ale dnešní statistika nepotvrdila závratný růst cen v průmyslu a potřebu vyšších úrokových sazeb ještě v letošním roce, dodal.

Dolar dnes opět posiloval. "Ráno jsme sice ještě viděli výprodejní tlaky, později se ovšem americká měna vrátila na dosah ke svým dlouhodobým rekordům pod 1,17 USD za euro," upozornil Pikora. Na situaci podle něj nic nezměnila ani slova evropských centrálních bankéřů vysílajících signály, že by úrokové sazby mohly v eurozóně vzrůst už v prosinci.

"Posilování koruny z předešlého týdne se dočasně zastavilo. Přesto zůstává její dlouhodobější trend stále posilující a je jen otázkou času, kdy se kurz posune k rovným 29 korunám za euro," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Případnou existenci prostoru pro další posílení tuzemské měny by mohla naznačit úterní data zářijové platební bilance, doplnil Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK