Japonské akcie kvůli bankám oslabily, dolar posiloval

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 15. listopadu (ČTK) - Japonské akcie v úterý zamířily dolů. Důvodem byl pokles bankovních titulů, ale také realitních a dalších společností, jejichž výkon je spjat s domácí poptávkou. Investoři se totiž rozhodli vydělat na předchozím růstu těchto firem a prodávali je. Hlavní index Nikkei dnes ztratil 24,27 bodu, tedy 0,17 procenta, a uzavřel na 14.091,77 bodu. Dolar se držel v blízkosti dvouletého maxima k jenu i euru.

Období zveřejňování firemních výsledků je již téměř u konce a oba hlavní indexy na burze nedávno stouply na několikaleté maximum. Investoři se proto nyní rozhodli vydělat na předchozím růstu akcií, což trhy oslabilo. Zvrátit trend se podařilo farmaceutické společnosti Chugai Pharmaceutical, protože její mateřská firma Roche oznámila, že nejsou jasné důkazy, že její lék na chřipku Tamiflu přispěl ke smrti dvou japonských mladíků, jak naznačovala víkendová zpráva.

Dolar se v Asii držel blízko svého dvouletého maxima k euru i jenu. Americké měně nahrávají vysoké úrokové sazby, které zvyšují výnosnost dolaru ve srovnání s ostatnímu měnami. Japonskému jenu podle analytiků uškodil i premiér Džuničiró Koizumi, který v pondělí prohlásil, že na zvyšování sazeb v Japonsku je zatím příliš brzy. Dolar by mohl pokračovat v růstu i dnes, pokud budoucí předseda americké centrální banky Ben Bernanke v dnešním projevu před bankovním výborem Senátu naznačí, že sazby se budou dále zvyšovat.

V závěru obchodování euro k dolaru kleslo na 1,1692 z pondělních newyorských 1,1760 USD. V pondělí se euro propadlo na 1,1660 USD, což byla nejnižší hodnota od listopadu 2003. Japonský jen k euru oslabil na 138,92 JPY z předchozích 138,80 JPY a k dolaru zlevnil na 118,80 JPY z pondělních 118,74 JPY. K dolaru se jen pohyboval blízko nejnižší hodnoty od srpna 2003, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK