BBC požádala radu o souhlas s vysíláním v ČR pouze v angličtině

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Rozhlasová stanice BBC World Service, pod níž spadá současné končící vysílání české redakce BBC, požádala českou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o souhlas s vysíláním v ČR pouze v angličtině. Žádost přišla na Úřad RRTV v pondělí, řekl předseda rady Petr Pospíchal s tím, že nyní úřad žádost zpracuje. Není tak podle něj zatím možné říct, zda se bude rada žádostí zabývat na svém dalším jednání příští týden.

Česká redakce BBC v současné době připravuje pět hodin vysílání v češtině. BBC World Service však mění svou strategii a důsledkem je mimo jiné konec českého vysílání v programu BBC. V prosinci před Vánocemi skončí publicistické pořady, v lednu i zpravodajské. Čeština z BBC tak zmizí po 66 letech.

Po oznámení o konci české redakce projevila BBC zájem pokračovat ve vysílání v České republice na přidělených kmitočtech, pro které má licenci až do roku 2012. Licenční podmínky ovšem obsahují podmínku vysílání v češtině, BBC World Service nyní proto radu žádá, aby byla tato podmínka vypuštěna.

Konec českého vysílání v BBC je důsledkem nové strategie zahraničního vysílání BBC World Service, které není financováno z koncesionářských poplatků, ale britským ministerstvem zahraničí. BBC World Service uzavřením celkem deseti národních redakcí, mimo jiné slovenské a polské, chce ušetřit například na rozjezd arabské televizní zpravodajské stanice. Změny označuje BBC za největší za 70 let existence zahraničního vysílání.

České vysílání BBC sice podle průzkumu Media Projekt společností GfK a Median poslouchá necelých 20.000 lidí, na druhou stranu veřejnost i politici publicistické a zpravodajské relace české redakce BBC velice uznávali.

Lítost s koncem českého vysílání BBC vyjádřila řada osobností politického i kulturního života a je i námětem otevřeného dopisu generálnímu řediteli BBC World Service Nigelu Chapmanovi, který zorganizovala jedna česká poradenská firma pro vztahy s EU.

Dopis podepsalo 572 lidí, kteří mimo jiné vyjádřili ochotu přispívat na provoz české redakce BBC měsíčně částkou 100 korun, tedy více než dvojnásobkem, než nyní činí rozhlasový koncesionářský poplatek v ČR. Stovka měsíčně od signatářů dopisu přitom představuje ročně sumu téměř 700.000 korun. Jinou petici Mladých konzervativců proti zrušení českého vysílání BBC podepsalo necelých 1100 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK