Zisk VÍTKOVICE STEEL vzrostl za 9 měsíců na více než dvě mld. Kč

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 15. listopadu (ČTK) - Společnost VÍTKOVICE STEEL (VS) dosáhla za devět měsíců letošního roku zisk před zdaněním 2,19 miliardy korun oproti necelým 800 milionům ve stejném období roku 2004. Na konci roku by se měl zisk vyšplhat na 2,5 miliardy korun. Řekla to mluvčí firmy Lenka Hatlapatková.

Kontrolu nad ostravskou firmou převzala v pondělí ruská společnost EvrazHolding, 99 procent akcií VS získala od státu za 7,05 miliardy korun.

Tržby za vlastní výrobky ocelářské firmy se meziročně zvýšily o 22,4 procenta na 11,424 miliardy korun. Za prvních devět měsíců rovněž vzrostla přidaná hodnota, téměř o 100 procent na 2,953 miliardy korun. "Na výrobě a prodeji se přitom podílí 1603 zaměstnanců, o 46 méně než loni," dodala Hatlapatková.

Společnost VS, jejíž 99procentní akciový podíl vlastnila od roku 2002 státní firma Osinek, byla poslední českou státní hutí. Nový ruský majitel, který za VS zaplatil přes sedm miliard korun, se zavázal k investicím do rozvoje firmy ve výši 2,5 miliardy korun, dalších 800 milionů chce použít na rozvoj regionu. Podle prohlášení managementu podpoří zejména rozvoj učňovského školství i další vzdělávací projekty, ale také zdravotnictví, sport a budování průmyslových zón.

Společnost VÍTKOVICE STEEL má nyní v průměru 1600 zaměstnanců, z toho v klíčových provozech v ocelárně a ve válcovnách jich pracuje přibližně 1200. Ostravská huť je výrobcem oceli a válcovaných výrobků. V oblasti tlustých plechů se řadí k nejvýznamnějším evropským producentům, v Česku je jejich dominantním výrobcem. Výrobní portfolio doplňují štětovnice, které se používají například na zpevňování hrází, stavby tunelů a budování základů staveb. Na domácím trhu je firma jejich exkluzivním výrobcem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK